rozwiaz rownanie.
Johnson: rozwiąż równanie
| | 2 | |
3x3+x2+4x−4=0 ///// rozwiazaniem tego przykładu to |
| tak mam w |
| | 3 | |
odpowiedziach.
Jak rozwiazać ten przykład,bo pomysly mi sie juz skonczyly?
Nie moge pierwiastka znaleźć, moge prosić o pomoc.
12 gru 19:27
lukaszq15: Cisniesz Hornerem
12 gru 19:30
Johnson: ale musze wiedziec co jest pierwiastkiem tego wielomianu, a mam klopoty z znalezieniem
| | 2 | |
rozwiazanie ma wyjsc x= |
| |
| | 3 | |
12 gru 19:35
Tadeo: Wredne to zadanko:(
3x3+x2+4x−4=0
x3+13x2+43x−43=0
podzielników szukasz wsród między innymi (x−23) ......13 ... 43
Z dzielenia (3x3+x2+4x−4)(x−23) otrzymasz x2+x+2
x2+x+2≠0
więc x=23 jest jedynym pierwiastkiem.
Może i jest jakieś prostsze rozwiązanie ... ale nie znalazłem.
12 gru 20:43
Johnson: no to fakt bardzo dziekuje bo juz mialem tego dosc .
| | p | |
Jak zrozumialem wale rozpiske |
| |
| | q | |
p to dzielniki ostatniego wyrazenia czyli tutaj −4
q to dzielniki pierwszego wyrazenia czyli tutaj 3x
3
12 gru 20:48
Johnson: dalej powinno wyjsc po zredukowaniu tych wyrazow, ze ktores z tych liczb co mi podales to
pierwiastek tego wielomianu czyli ma wyjsc po podstawieniu za zmienna i obliczeniu
W(x)=0 wtedy to jest pierwiastek.
Wielkie dzieki
12 gru 20:51
Tadeo: Oczywiście z dzielenia (x3+13x2+43x−43)(x−23)
12 gru 20:52
Tadeo: Cienko posługuję się tymi formułkami do pisania tutaj
12 gru 20:54