matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż
mika:
sinx+cosx=
√
2
12 gru 19:23
M:
11 kwi 20:25
Mila:
Można w pamięci, albo tak:
√
2
sinx+cosx=√2 /*
2
√
2
√
2
*sinx+
cosx=1
2
2
π
π
⇔ sinx*cos
+cosx *sin
=1
4
4
π
sin(x+
)=1
4
π
π
x+
=
+2kπ
4
2
π
x=
+2kπ
4
11 kwi 21:33
Mariusz:
Bardzo ładnie bo bez podnoszenia do kwadratu ani bez dzielenia
12 kwi 10:08