Rozwiąż RÓWNANIA
Patrycja: Rozwiąż równania
log3 [2− log2 (x−4)]=1
logx+3(4x+9)=2
rozwiąż równanie 2x3 * (√2)2x2 =16x * (3√4)6
12 gru 19:20
M4ciek:
log
x+3(4x+9) = 2
Df.
x + 3 > 0 i x + 3 ≠ 1 i 4x + 9 > 0
| | 9 | |
x > −3 i x ≠ −2 i x > − |
| |
| | 4 | |
log
x+3(4x+9) = 2
(x+3)
2 = 4x+9
x
2 + 6x + 9 = 4x + 9
x
2 + 2x = 0
x(x + 2) = 0
x = 0 v x = −2 ⇒ sprzeczne z Df.
Odp. x = 0
12 gru 19:26
Patrycja : x + 3 > 0 i x + 3 ≠ 1 i 4x + 9 > 0
| | 9 | |
x > −3 i x ≠ −2 i x > − |
| TO SĄ ZAŁOŻENIA  |
| | 4 | |
a co znaczy Df

jestem pierwszy raz na forum

:(
12 gru 19:29
M4ciek:
log
3[2 − log
2(x−4)] = 1
Df:
2 − log
2(x−4) > 0 i x − 4 > 0
log
24 > log
2(x−4) i x > 4
4 > x − 4
x < 8
x ∊ (4,8)
log
3[2 − log
2(x−4)] = 1
log
3[log
24 − log
2(x−4)] = 1
8x − 32 = 4
8x = 36
12 gru 19:35
M4ciek:
Df − dziedzina , przynajmniej ja tak oznaczam
12 gru 19:35
M4ciek:
2
3x * (
√2)
2x2 = 16
x * (
3√4)
6
2
3x * 2
x2 = 2
4x * (4
1/3)
6
2
3x * 2
x2 = 2
4x * (2
2/3)
6
2
3x * 2
x2 = 2
4x * 2
4
2
3x + x2 = 2
4x + 4
3x + x
2 = 4x + 4
x
2 − x − 4 = 0
Δ = 1−4*1*(−4) = 17
√Δ =
√17
| | 1 − √17 | | 1 + √17 | |
x ∊ (−∞, |
| ) ∪ ( |
| ,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
Mam nadzieje , ze sie nigdzie nie pomylilem
12 gru 19:48
Patrycja : HM w tym ostatnim przykladzie którzy napisałeś powinno być 2
3x − "x" powinien być potęgą 3

pomyliłam się
12 gru 19:55
M4ciek: No to dzieki .... to teraz sobie sama zrob
12 gru 19:56
Patrycja : sorry 2
x3 hmm x do potęgi

! nie umiem tego zrobić żeby było x
3
12 gru 19:57
Patrycja : ale dzięki za chęci
12 gru 19:57
M4ciek:
Tam bedzie zamiast tego :
3x + x2 = 4x + 4
Takie cos:
x3 + x2 = 4x + 4
x3 + x2 − 4x − 4 = 0
x2(x + 1)−4(x+1) = 0
(x−4)(x+4)(x+1) = 0
x = 4 v x = −4 v x = −1
12 gru 20:01
Patrycja : dziękuje
12 gru 20:02
M4ciek: Odpowiedzi sie zgadzaja
12 gru 20:03
Patrycja : tylko mam pytanie ... dość normalne jak na humanistę przystało 4 1/3 − co znaczy to 1/3

jedna trzecia czy co bo dziwnie to wygląda
12 gru 20:06
Patrycja : hmm jutro się okaże
12 gru 20:06
M4ciek: Tak jedna trzecia.
Jestes humanistka i zdajesz mate na poziomie R
12 gru 20:43
Patrycja : hmm podstawowym ... tylko nasza babka daje nam takie przykłady żeby nas do matury nie dopuścić

tylko mam pytanie ... dość normalne jak na humanistę przystało 4 1/3 − co znaczy to 1/3 jedna
trzecia czy co bo dziwnie to wygląda − nie odp

!
12 gru 20:51
Justynka32165: (x2−4)(x+3)x=0
17 kwi 15:32
pigor: ... , nie dopisuj sie na drugi raz, tylko załóż nowy temat :
(x2−4)(x+3)x= 0 ⇔ (x−2)(x+2)(x+3)x= 0 ⇔
x∊{2,−2,−3,0} . ...
17 kwi 15:41
mijaaa: z jakiej książki te przykłady PATRYCJA?
12 gru 22:21