Rozwiąż nierówność wielomianową
dmb: Rozwiąż nierówność:
(2x−3)(1−x)3(x+2)(x+1)2 > 0
odczytałam pierwiastki:
x=1,5 (1krotny), x=1 (3−krotny), x=−2 (1krotny), x=−1 (2−krotny)
i umieściłam je na osi liczbowej.
i tu mam problem. czy muszę się męczyć z wymnażaniem tych nawiasów żeby narysować wykres
wielomianu? przeczytałam gdzieś, że żeby wiedzieć czy zacząć rysowanie "wężyka" od spodu/góry
osi trzeba znać znak współczynnika "a", a nie wiem jak go odczytać z postaci wielomianu, którą
mam.
bardzo bardzo proszę o dokończenie zadania ^^
12 gru 18:59
lukaszq15: x∊(−2;−1)u(−1;1)u(1,5;+∞)
12 gru 19:05
madzik: patrzysz na najwyższą potęgę tu mamy 3 potęgę i znak przy x jest −, więc zaczynasz rysować
wężyka od dołu. pamiętaj o tym, że parzyte potęgi odbijają się od osi
12 gru 19:06
lukaszq15: rysujesz os zaczynasz od gory z prawej strony wezyk przchodzi przez 1,5 potem przez 1 potem sie
odbija od −1 i potem przechodzi przez −2. A potem juz widac dla jakich x jest to wieksze od 0
12 gru 19:06
lukaszq15: ojc sory
nie widzialem ze tam jest (1−x)3
12 gru 19:07
dmb: odp w kluczu: x∊(−∞, −2) U (1;1,5). zrobiłam i wyszło tak samo

dzięki, madzik, właśnie o to mi chodziło
12 gru 19:43