Agnieszka: Jaka wysokosc powinien miec storzek ktorego tworzaca ma dlugosc 6 aby jego objetosc
byla najwieksza?
Prosze pomocy....
18 sty 11:02
Mickej: 6
18 sty 11:15
Agnieszka: Mickej ale jak to zrobic
18 sty 11:21
Agnieszka: Bogdan tak mi sie super z Toba pracowalo

pomocy:(
18 sty 12:30
Bogdan:
Dziękuję za komplement.
Czy możesz używać pochodną funkcji przy rozwiązywaniu zadań?
18 sty 12:47
Agnieszka: ja dopiero zaczelam pochodne.... hmmm ale raczej moge uzywac chociaz ja nie umiem tego
zrobic nawet zaczac...

pomocy...
18 sty 12:52
Bogdan:
No to do roboty. Zrobimy to zadanie razem.
Narysuj przekrój osiowy stożka, zaznacz w nim wysokość H, promień podstawy R,
tworzącą l. Napisz związek między H i R korzystając z tw. Pitagorasa
i wyznacz z tego równania R2.
Napisz również wzór na objętość stożka V.
Do wzoru na V wstaw wyznaczone R2.
Podaj po tych czynnościach otrzymany wynik, na jego podstawie zrobimy następny krok.
18 sty 13:01
Agnieszka: V=1/3 π (l2 - H2)2 *H ?
18 sty 13:18
Bogdan:
Weź l = 6 i teraz podaj wzor na V
18 sty 13:20
Agnieszka: V=1/3 π (36 - H2) *H
V = 1/3 π (36H - H3)
18 sty 13:25
Bogdan:
Dobrze. Zauważ, że teraz V jest zależne tylko od H. Można więc powiedzieć, że
otrzymaliśmy funkcję V(H) = (1/3)π * (-H3 + 36H).
Jeśli objętość stożka ma być największa, to znaczy, że trzeba wyznaczyć
maksimum funkcji V(H), pamiętając, że H > 0.
Maksimum funkcji można wyznaczyć licząc jej pochodną.
Oblicz więc pochodną funkcji V(H) = (1/3)π * (-H3 + 36H)
i następnie określ te wartości H, w których funkcja osiąga ekstremum.
Nas interesuje maksimum dla H > 0
To jest zadanie z grupy zadań na optymalizację.
Podaj końcowy wynik.
18 sty 13:35
Agnieszka: rozumiem o o Ci chodzi ale nie umiem wyliczyc z tego pochodnej naprawde... ni w zab
niewiem
18 sty 13:38
Bogdan:
Skoro jak mówisz zaczęłaś pochodne, to znaczy, że masz w swoich notatkach informacje o
liczeniu pochodnych i wyznaczeniu ekstremum funkcji.
Możesz również skorzystać z wiadomości o tym zagadnieniu zaglądając tutaj do kategorii
"pochodna funkcji" i zawartych tam rozwiązanych przykładów.
Np.: https://matematykaszkolna.pl/strona/389.html
Tyle z mojej strony.
Dziękuję i życzę Ci, abyś okazywała więcej inicjatywy ze swojej strony.
18 sty 13:47
Agnieszka: Spokojnie

Przepraszam Cie Bogdan za brak mojego zaangarzowania, ale od rana robie
tylko zadania i akurat konczylam takie inne rownie ciekawe

zaraz poczytam troche o tych pochodnych na tej stronce bo jeszcze tego nie mialam, ale
postaram sie nadrobic

Sprawdzisz moje zmagani9a zaraz:


Przepraszam jeszcze raz
18 sty 15:39
Agnieszka: doszlam do takich postaci rownan
V(H)=(1/3)π ( -H
3 +36H)
V(H) = (-1/3) πH
3 + 12Hπ
V(H) = Hπ (( -1/3)H
2 +12)
i co dalej
18 sty 16:03
kier:
Agnieszko ! jak nie znasz pochodnych? to
przyrównaj v(H) =0
i podziel obustronnie przez π H bo H≠0
wyjdzie Ci H= 6
18 sty 19:14
Agnieszka: hehehe wyszlo


hura>
dziekuje
18 sty 20:18
kier:
18 sty 20:21
Bogdan:
Dobry wieczór.
Czy wysokość i tworząca stożka mogą mieć długość 6?
18 sty 21:50
nocek:
Witam!
Oczywiście że nie! coś się "pokiciało"
18 sty 22:10
Bogdan:
Witam nocku.
A co Kier na to (czy tworząca stożka i jego wyskość mogą mieć długość 6?) ?
i czy Kier wie, co się wyznacza przyrównując funkcję do zera, chyba że Kier zażartował
sobie z Agnieszki.
18 sty 22:35
nocek: Witam!
myslę,że tak właśnie "Kier" zrobił!

( kier to kier!)
Gotowce przepisują , a myślenie wyłączają!

Nie wierzę,że w maturalnej klasie nie znają prostych pochodnych!
.... natomiast reakcjii na "kardynalny " błąd..... żadnej!
Sam widziałeś?... wniosek:.... nie trzeba Nam pisac "gotowców"

Biorę sie za zad. z bryłą obrotową

Tylko zastanawiam sie czy właściciel tego "postu."...czeka na wskazówki?
... czy znowu na "gotowca" ?
Narazie idę na herbatkę
18 sty 23:01
thewojtek: w programie liceum/technikum nie ma jakichkolwiek pochodnych wiec nie miejcie do niej
pretensji
18 sty 23:25
Bogdan:
Ja też skłaniam się do podawania wskazówek, niechętnie podaję pełne rozwiązanie.
Trzeba się jednak pogodzić z faktem nieznajomości pochodnych w klasach maturalnych.
Niestety, ten materiał wypadł z programu nauczania, a szkoda.
18 sty 23:26
nocek:
Kochany Wojtku! My nie mamy pretensji!

Ubolewamy ,że taki dział jak pochodne rzedu pierwszego
wykreślono z programu nauczania!
Ułatwiają rozwiazywanie wielu zadań!... z mat. i fizyki też!
Szkoda!... to nie takie trudne!,a pomaga!
Pozdrawiam!
19 sty 00:04
Agnieszka: hehe a Agnieszka zrozumiala aluzje hehe z Piatagorasa 6
2+ R
2=6
2 

bzdura jakiej
swiat nie widzial! Dziekuje Bogdan za strone z pochodna troche o niej poczytalam na tyle
na ile zrozumialam to ta pochodna wyszla mi 1/3π(-3 H
2 +36)

Jak zle to przepraszam
ale jestem samoukiem w pochodnych a H mi wyszlo 2
√3
19 sty 20:13
puma:
Witam!
I o to chodziło!..... wiesz już ,że to "bujda"

takie właśnie ma byc to H = 2
√3 a R= 2
√6
19 sty 20:52
puma:
A teraz? masz zasłużonego!
19 sty 20:53
Bogdan:
Dobry wieczór.
Do Agnieszki i pumy.

Agnieszko, bardzo się cieszę, że tak świetnie sobie poradziłaś.
Pumo - ostro dzisiaj walczysz, moje uznanie.
Pozdrawiam
19 sty 21:29
puma:
Witam! Zobacz małą "uwagę" ( bez urazy) u "enter"
Pozdrawiam! i dalej "działam"
19 sty 21:31
puma: Bogdan!
Poza nawiasem..... dzisjaj postanowiłam! .. mobilizować
młodzież do wiekszej samodzielności

Dość ... "gotowców"..... popierasz !
19 sty 21:33
Natalia: stożek...nie "storzek"
19 sty 21:52
19 sty 21:53
Bogdan:
Najpierw dziękuję za poprawienie mojego chochlika, który zamienił
wyraz "mianownik" na wyraz "licznik" i proszę o takie korekty. Przecież
chodzi o to, by zadający pytanie otrzymał poprawną wskazówkę lub rozwiązanie.
Oczywiście popieram, czemu daję wyraz udzielając wskazówek lub prowadząc
krok po kroku przez przebieg rozwiazania.
19 sty 21:55
Agnieszka: Witam

Ja robie tych zadan max porostu kuje do maturki rozszerzonej z matmy. może nie jestem
jakas super zdolna ale jak wycwicze to umiem

Niektore zadania sa naprawde trudne
dlatego prosze Was o rady a gdy tylko mam czas to pomagam innym bo to tez bardzo uczy

Gotowce nie daja nic no moze w danym momencie tak ale na maturze ani na innym powarznym
egzaminie Was nie bedze a takie dochodzenie razem daje bardzo wiele

Bardzo mi sie podoba to forum, wiele mnie nauczylo, czy nadal moge liczyc na Wasze
wskazowki

Pozdrawiam
Maturzystka
20 sty 21:02
Bogdan:
Oczywiście
20 sty 21:18
puma: TaaaaaaaK
20 sty 21:19