EDZIA: PROSZĘ WAS POMÓŻCIE MI
jak to rozwiązać

f(x) ∫ x−4 x ≤ 3
∫ −x+2 x > 3
12 gru 18:10
aga116: a to sa caleczki czy ma byc klamra?
12 gru 18:14
EDZIA: klamra tylko nie wiem jak ją zrobić
12 gru 18:16
aga116: narysuj sobie wykres funkcji x−4 dla x≤3 i −x+2 dla x > 3.To sa funkcje liniowe wiec nie
powinno byc problemu

btw ja nie wiem co masz policzyc, czy tylko narysowac
12 gru 18:16
EDZIA: Funkcja f jest określona wzorem
f(x) klamra

x−4 dla x≤3
−x+2 dla x>3
ile miejsc zerowych ma ta funkcja...
jak to obliczyc ja w ogole tego nie umiem:(
12 gru 18:20
Kalumniatoris: Oblicz miejsce zerowe dla x−4 i sprawdź czy mieści się w przedziale wyznaczonym przez x≤3
Następnie oblicz dla −x+2 i sprawdź czy jest poprawne dla x>3.
Nie wiem jak bardziej można Ci pomóc nie podając gotowej odpowiedzi.
12 gru 18:45
EDZIA: niestety nie potrafie, ok nie bedę się prosić aby ktoś mi pomógł żebym zrozumiała...
poprostu niektórzy nie potrafią zrobić zadania jeżeli nie mają przedstawionego rozwiązania
12 gru 18:47
qwerty: x − 4 n=0
x n=4
−x+2 n=0
2 n=x
Df = R \ {2, 4}
Dobrze mówię?
n= czyli nie równa się.
12 gru 18:50
EDZIA: już w ogole nic nie wiem:(
12 gru 18:55
qwerty: x > 3 tak było w zadaniu, czy ty to napisałaś?
12 gru 18:56
BARTEK: TAK W ZADANIU JEST
12 gru 18:57
qwerty: x−4
miejsce zerowe: 4, bo 4−4=0
12 gru 18:58
BARTEK: Funkcja f jest określona wzorem
f(x) klamra x−4 dla x≤3
−x+2 dla x>3
ile miejsc zerowych ma ta funkcja?
12 gru 18:58
EDZIA: możesz mi powiedzieć skąd wziełaś/eś to 4−4 ?
12 gru 18:59
qwerty: x−4=0
x=0+4
x=4
12 gru 19:04
EDZIA: czyli ta funkcja ma 4 miejsca zerowe?
12 gru 19:06
qwerty: Nie, nie. 4 to właśnie to miejsce zerowe, tylko nie wiem jak to się ma do x ≤ 3.
12 gru 19:08
BARTEK: :(

i nie rozumiem

12 gru 19:11
qwerty: czego nie rozumiesz?
x−4 zawsze jest równe 0
a więc żeby równanie było = 0, tak więc x=4, bo 4−4=0
a zeby to obliczyć:
x−4=0 /+4
x=4
takie trudne?
12 gru 19:13
EDZIA: ok nie, w takim razie 4 jest mniejsze bądź równe 3

?
12 gru 19:14
EDZIA: ile jest miejsc zerowych tej funkcji?
12 gru 19:16
qwerty: Jeśli takie jest zadanie, to w nim nie ma miejsc zerowych, bo 4 nie jest mniejsze od 3.
Odp. nie ma miejsc zerowych.
12 gru 19:19
qwerty: Daj jeszcze jakieś zadanie.
12 gru 19:20
EDZIA: tylko tego nie umię jutro idę pisać kartkówke i to zad. napewno będzie dlatego zależy mi na tym
żeby było dobrze rozwiązane
12 gru 19:26
grey: qwerty ma rację

.. nie ma.. a ty Edzia się nie użalaj tylko się zastanów..
12 gru 21:07
miki: 34543⇒234131⇔Δ2232≠0
13 gru 20:41