BARTEK: A = < 0,4 >
f(x) = 2x
2 − 4x + 11
o co tu chodzi
12 gru 17:48
BARTEK: mozecie mi pomóc? podstawiam pod X

czy co
12 gru 17:55
aga116: Co to jest ten zbior A? Mogłbys napisac tresc zadania?
12 gru 18:03
BARTEK: Oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji f (x) = 2x2 − 4x +11 w przedziale
A = <0, 4>
12 gru 18:27
BARTEK: PODSTAWIAM DO FUNKCJI 0 I PÓŹNIEJ 4 I OBLICZAM?
12 gru 18:27
BARTEK: WYSZŁO MI 11 i 27
12 gru 18:30
Grześ: najpierw policz x
w, jeśli zawiera się w zbiorze A, to jest w tym przypadku wartością
najmniejszą.
Potem policz:
f(0)=...
f(4)=....
Większa z tych wartości będzie o prostu największą wartością
12 gru 18:31
Grześ:
znaczy się policz xw, jeśli zawiera sie w zbiorze A, to policz f(xw) i to jest najmniejsza
wartość.
12 gru 18:32
BARTEK: już mi wyszło 11 i 27 dobrze?
12 gru 18:32
Grześ: największa dobrze, czyli 27
Ale już Ci napisałem wskazówkę wcześniej, czyli zbadaj współrzędne wierzchołka. Akurat w tym
przypadku znajduje się on w przedziale <0,4>
12 gru 18:40
BARTEK: nie rozumiem?
12 gru 18:48