...
nie umiem...;/: wyznacz wartosc najmniejsza oraz wartosc najwieksza funkcji f(x)= 2x2 −12x +10 w przedziale:
a) <2,6>
b) <−10;0>
12 gru 17:44
12 gru 17:45
grey: a>0
min jest w q
p=12/4=3 .. czyli p∊<2,6>
(q=−8)
Δ=144−4*10*2=144−80=64
Δ=−64/8=−8
b) a>0 p∊nie <−10;0>
f(−10)=200+120+10=330
f(0)=10 <minimum
12 gru 17:55
grey: chyba

dawno tego nie robiłem xd
12 gru 17:56
nie umiem...;/: nie rozumiem tego.....

/
12 gru 18:02
aga116: potrafisz narysowac wykres funkcji kwadratowej?
12 gru 18:04
nie umiem...;/: oo dzieki

tak powinno wyjsc.
12 gru 18:07
nie umiem...;/: nie za bardzo
12 gru 18:07
aga116: szczerze to ja nie wiem jak chcesz zrozumiec to zadanie

bez podstawowej wiedzy....
liczysz wartosc funkcji na koncach tych przedzialow przy okazji wyliczasz wierzcholek paraboli,
jezeli znajduje sie on w ktoryms z tych przedzialow to jest jego wartoscia
najwieksza(najmniejsza), jezeli nie znajduje sie on w zadnym z tych przedzialow to porownujesz
wartosci na koncach przedzialow ktore uprzednio policzyles... nie wiem czy zrozumiales to ale
wykres to obrazuje
12 gru 18:12
nie umiem...;/: dzieki za wyjasnienie ; ) przydalo sie.
12 gru 18:14