Rozwiązać nierówność
Andriu: √x−1 >= 3−x
Przerzucam x na lewą stronę : x+√x−1 >= 3
I co mogę dalej zrobić ?
12 gru 17:02
Andriu: x−1 >= 0 , stąd x>=1 . jedno założenie . nie wiem co dalej
12 gru 17:17
grey: też jestem ciekaw

bo mi nie wychodzi..
12 gru 18:06
grey: x2+x−1≥9
x2+x−10≥0?
12 gru 18:08
nikka: a jaki jest wynik ? macie odp.?
12 gru 18:15
Beno: wyniku nie znam . mam same zadanie
12 gru 18:18
Beno: Jestem w 1 klasie z Andriu
12 gru 18:18
konrad509: Powinno wyjść x≥2
12 gru 18:28
nikka: w zasadzie jest to logiczne, tylko jak do tego dojść
12 gru 18:52
12 gru 18:53
konrad509: Grześ, skoro potrafisz to zrób to zadanie, bo ja też jestem ciekaw jak to zrobić.
12 gru 18:57
nikka: przedstaw Grzesiu proszę − bo z mich kombinacji wyszedł mi zupełnie inny wynik , więc jestem
ciekawa czy chociaż w części dobrze kombinowałam ...
12 gru 18:57
Grześ: Już piszę rozwiązanie

12 gru 18:57
Grześ: D: x∊(1,+
∞)
√x−1≥3−x
1 przypadek.
Dla 3−x<0 nierówność zawsze spełniona
x∊(3,+
∞)
2. przypadek
Dla 3−x≥0
x∊(−
∞,3>
Mogę podnieść do kwadratu, bo obie strony są dodatnie:
x−1≥x
2−6x+9
0≥x
2−7x+10
x
2−7x+10≤0
Δ=49−40=9
√Δ=3
(x−2)(x−5)≤0
x∊<2,5>∩(−
∞,3> x∊<2,3>
Suma rozwiązań x∊<2,+
∞)
12 gru 19:03
nikka: dzięki − nie uwzględniłam pierwszego przypadku.. teraz już wszystko wiem
12 gru 19:06
Grześ: Ależ proszę Cie bardzo
nikko, napewno teraz zapamiętasz schemat rozwiązania takiej
nierówności. Każdy się uczy

12 gru 19:07
nikka: zapamiętam na pewno
12 gru 19:07
konrad509: Kurde, nie mogę załapać o co chodzi z tymi przypadkami...
12 gru 19:09
grey: dlaczego suma rozwiazan to x∊<2, nieskonczonosci)? wszystko wczesniej rozumiem
12 gru 20:23
Beno: czyli na konczu powinno byc (3,+∞) zamiast (−∞,3> tak ?
12 gru 20:56