pochodna
Dead: y=(sin34x)'=(sin4x)3'=3sin4x*(sin4x)2'=3sin4x*cos24x dobrze obliczylem pochodna?
12 gru 16:51
Godzio:
(sin34x)' = 3sin2x * cos4x * 4 = 12sin2xcos4x
12 gru 16:53
Dead: a moglbys mi to tak krok po kroku rozpisac bo cos zajarzyc tego nie moge
12 gru 16:54
Godzio:
jak masz pochodną funkcji złożonej to liczysz pochodne poszczególnych funkcji
sin34x − najbardziej zewnętrzna jest potęga 3, dalej sinus i na końcu 4x
więc liczysz
(sin34x)' = pochodna z 3 * pochodna z sinusa * pochodna z 4x = 2sin24x * cos4x * 4
12 gru 16:58
Godzio:
Podobnie:
(
√sin(In(tg√x3) ) )' = pochodna pierwiastka * pochodna sinusa * pochodna z logarytmu
naturalnego * pochodna z tg * pochodna z x
3/2 =
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| * cos(In(tg√x3)* |
| * |
| * |
| x1/2 |
| 2√sin(In(tg√x3)) | | tg√x3 | | cos2√x3 | | 3 | |
12 gru 17:00
Dead: (sin34x)' = 3sin2x * cos4x * 4 = 12sin2xcos4x
a czy przypadkiem w niejscu 3sin2x nie powinno byc 3sin24x?
12 gru 17:02
Godzio: powinno powinno

umknęło mi
12 gru 17:03
Dead: cos juz czaje a taki przyklad jeszcze:
| | cos52x | | | | 1 | | 5cos42x*(−2sin2x)*ln5x− |
| cos52x | | | x | |
| |
y= |
| = |
| |
| | ln5x | | (ln5x)2 | |
12 gru 17:09
Godzio: Jest ok
12 gru 17:11
Dead: dobrze mi to wyszlo?
12 gru 17:11
Dead: aha dzieki

a tutaj mam obliczyc druga pochodna
| | 1 | |
y'=(x3lnx)'=2x2*lnx+x3* |
| =2x2*lnx+x2 |
| | x | |
| | 1 | |
y''=(2x2*lnx+x2)'=(2x2)'(lnx)+2x2(lnx)'+(x2)'=4xlnx+x2 |
| +2x=4x(lnx+) |
| | x | |
12 gru 17:19
Godzio:
| | 1 | |
2 Ci uciekła pod koniec, 2 * x2 * |
| |
| | x | |
12 gru 17:21
Dead: ano tak tak ale w zeszycie dobrze zrobilem

dzieki a powiedz mi jeszcze jak mam takie cos:
y=x
2e
2xctgx i tutaj w jakis sposob korzystam z wzoru na iloczyn bo nie wiem jak go uzyc
majac 3 skladniki czy kazda pochodna osbno licze?
12 gru 17:28
Godzio:
(fgh)' = f'gh + fg'h + fgh' −− łatwo to wyprowadzić potraktuj gh jako jedną funkcję i później
znów skorzystaj ze wzoru na pochodną iloczynu
12 gru 17:30
Dead: czyli:
| | x2e2x | |
y'=(x2e2xctgx)'=2xe2xctgx+x22e2xctgx− |
| |
| | sin2x | |
12 gru 17:34
Godzio: tak
12 gru 17:51
Dead: a znasz moze jakas stronke gdzie jest fajnie opisane jak liczyc granice i pokazane na
przykladach tylko juz takch trudniejszych bo tutaj na matematyka.pisz.pl jest ale sa proste
przyklady..
dzieki za pomoc
12 gru 18:04