zadanie
Ulf: Wyznaczyć część wspólną zbioru rozwiązań równania x3+4x2−4x−16=0 i nierówności
√x2−6x+9<7.
Moje rozwiązanie to x€{−4;−2;2}.
12 gru 16:45
Grześ: √(x−3)2<7
|x−3|<7
x−3<7 ⋀ x−3>−7
x<10 ⋀ x>−4
x∊(−4,10)
x
3+4x
2−4x−16=0
x
2(x+4)−4(x+4)=0
(x
2−4)(x+4)=0
(x−2)(x+2)(x+4)=0
Dalej sobie sprawdź czy dobrze CI wyszło

12 gru 16:48
12 gru 16:48
Kamil: W pierwszym wyłączasz x kwadrat i 4, grupujesz i rozwiązujesz.
W drugim zauważasz, że pod pierwiastkiem masz wzór skróconego mnożenia czyli opuszczasz
pierwiastek, ale nie możesz zapomnieć o wartości bezwzględnej w tamtym miejscu.
Później to już powinno być proste.
12 gru 16:49