Rozwiąż równanie
Madzia: Rozwiąż równanie 24*3x−42*7x+1=7x+2−3x+1
12 gru 16:38
Madzia:*: Baardzo was proszę

Pomóżcie
12 gru 17:07
Madzia: ?
14 gru 14:23
Jola:
Pogrupuj wyrażenia tzn przenieś na lewą stronę potęgi 3, a na prawą potęgi 7
14 gru 14:29
Madzia: Jak to zrobić?KTO POMOŻE?Zaraz mam z tego egzamin:(
15 gru 14:25
Jola:
24 * 3x + 3x+1 = 7x+2 +42 * 7x+1
27 *3x = 49 * 7x+1
3x+3 = 7x+3
a to jest spełnione tylko dla wykładnika zerowego
czyli
x + 3 = 0
x = −3
15 gru 14:31
Madzia: dlaczego 24 zamienlo sie w 27 a 42 w 49?Ratujesz mi skóre.Dziękuje!
15 gru 14:35
Jola:
24 * 3x + 3x+1 = 3x * (24 + 3) =3x * 27
i tak samo z 42 na 49
15 gru 14:37
Madzia: Nie rozumiem dlaczego to dodałaś akurat a nie wymnożyłaś:( Przepraszam jeśli chodzi o matme to
jestem noga:(
15 gru 14:40
Madzia: I tez nie rozumiem dlaczego jak przeniosłaś siódemkę to nie zmieniłaś znaku na przeciwny?
z tego 3x−42*7x+1=7x+2−3x+1 na to 24 * 3x + 3x+1 = 7x+2 +42 * 7x+1
15 gru 14:47
Jola: Dobrze, już piszę
24 * 3x + 3x+1 = 24 * 3x + 3 *3x
wyłączamy przed nawias
3x *(24 +3)
15 gru 14:55
tomq: wszystko jest dobrze Madzia

a jeśli masz taki przykład
24 * 3
x + 3
x+1 = 7
x+2 +42 * 7
x+1
można to też zapisać
24*3
x+3
x *3
1= 7
x+2 +42 * 7
x+1
i co masz wspólne? no wiadomo..3
x i 7
x+1
czyli 3
x (24+3)= 7
x+1(7+42)
15 gru 15:01