pomóżcie!
Grześ1992: Z talii 52 kart wylosowano 2 karty. Oblicz prawdopodobienstwo,ze : wylosowanymi kartami sa
karo i trefl
| | 1 | | 26 | |
Wynik powinien wyjść |
| , a mi wychodzi |
| |
| | 8 | | 204 | |
12 gru 16:03
Grześ1992: | | 26 | | 1 | |
wie ktoś?! jakby wyszło |
| to równałoby się |
| |
| | 208 | | 8 | |
12 gru 16:12
Eta:
| | 26 | | 13 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| ≠ |
|
|
| | 204 | | 102 | | 8 | |
błąd w odp
12 gru 16:18
Grześ: a policz sobie ile masz kart karo i trefl w talii

Po 13, więc:
Ω=52*51
| | | | | | 52! | | 51! | |
A= | * | = |
| * |
| =.......... zaraz to na kartce policze |
| | | | 39!*13! | | 38!*13! | |

12 gru 16:19
Grześ1992: no ja to robiłem drzewkiem musiałem pomnożyć praw. Karo i praw. trefla bez jednej
karty(13/51*13/51) i dodałem odwrotna kolejność, czyli trefl i karo bez jednej karty (czyli to
samo co poprzedni nawias) i wychodzi to co już wcześniej podałem
12 gru 16:26
Grześ1992: raczej 13/52*13/51
12 gru 16:27
Grześ: | | 13 | |
czyli masz 13/52*13/51 + 13/52*13/51= 1/4*13/51 + 1/4*13/51= 1/2*13/51= |
| czyli tak |
| | 102 | |
jak Ty wyliczyłeś. Najwidoczniej w zadaniu możę nie uwzględnili tego, że o jedną kartę
zmniejsza się pula losowana.
Gdyby ciągle losować z 52 kart, to wynik 1/8

12 gru 16:30
Eta:
Grześ 
tak nie można


!
| | 13*13 | | 13 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 51*26 | | 102 | |
12 gru 16:31
Grześ1992: no wiem wiem właśnie musi być błąd w odpowiedziach. Wolałem się upewnić dzięki
12 gru 16:34
Grześ: Wiem właśnie Eta. Później skapnąłem się, że popełniłem błąd, ale myślałem, że go jakoś
przemilczę

12 gru 16:36
Eta:
Błędy rachunkowe należy poprawiać, a nie "przemilczać"
12 gru 16:39
Grześ: Dobra, wiem wiem

Przepraszam serdecznie. Więcej się to nie powtórzy

12 gru 16:41
Eta:
12 gru 16:44
Eta:
Grześiu
Jeżeli losowanie jest ze zwracaniem !
wtedy:
|Ω|= 52*52
A= { (karo, trefl) ( trefl, karo)}
|A|= 13*13 + 13*13= 2*13*13
| | 2*13*13 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
|
|
| | 52*52 | | 8 | |
teraz to się zgadza z odpowiedzią
12 gru 20:20
Grześ_prawdziwy: No właśnie. Czyli dobrze myślałem

Trzeba się domyśleć w treści zadania i sobie nie utrudniać.
Takie to teraz są podręczniki
12 gru 20:22