zad
pinokio: oblic z iloczyn
w1=[3,−4,2]
w2=[−8,0,4]
12 gru 15:42
pinokio: kat nierozwarty miedzy przekatnymi rownolegloboku rozpietego na wektorach
w1=[5,−4,−2]
w2=[1,−2,2]
12 gru 15:43
pinokio: oblicz pole powierzchni calkowitej rownolegloboku rozpietego na wektorach
w1=[0,−4,−2]
w2=[6,8,−2]
w3=[3,4,−9]
12 gru 15:44
pinokio: oblicz wysokosc trojkata abc z wierzcholka A
A(2,−4,−6)
B(−7,−14,4)
C=(9,−6,−12)
12 gru 15:55
pinokio:
12 gru 16:19
AS: W przykładzie 3 równoległoboku czy równoległościanu?
12 gru 16:36
AS: Przykład 1
Dane są wektory v = [vx,vy,vz] i w = [wx,wy,wz]
Iloczyn wylicza się z wyznacznika
| i j k |
v x w = | vx vy vz |
| wx wy wz |
lub [vy*wz − vz*wy , vz*wx − vx*wz , vx*wy − vy*wx]
12 gru 16:44
pinokio: rownolegloscianu
12 gru 16:59
AS: Przykład 2
v = w1 + w2 , w = w1 − w2
| | |vx*wx + vy*wy + vz*wz| | |
cos(α) = |
| gdzie |
| | √m1*m2 | |
m1 =
√vx2 + vy2 + vz2 , m2 =
√wx2 + wy2 + wz2
12 gru 17:00
AS: Przykład 4
1. Obliczyć pole trójkąta S
2. Obliczyć długość boku BC
| | 2*BC | |
3. Obliczyć wysokość h = |
| |
| | S | |
12 gru 17:03
pinokio: dzieki
12 gru 17:08
AS: Korekta
| | 2*S | |
W przykładzie 4 oczywiście ma być h = |
| |
| | AB | |
12 gru 17:42
12 gru 18:51
=:): to 2 mozna rozwiazac bo nie idzie
13 gru 11:16
=:): i te zad 3
13 gru 11:23
=:): jak w 4 obliczyc S?
13 gru 13:10
AS: Zad.4
Dane: A(2,−4,−6) , B(−7,−14,4) , C(9,−6,−12)
Równanie prostej BC
p = xC − xB = 9 − (−7) = 16
q = yC − yB = −6 − (−14) = 8
r = zC − zB = −12 − 4 = −16
Równanie prostej
| x − xB | | y − yB | | z − zB | |
| = |
| = |
| |
| p | | q | | r | |
| x + 7 | | y + 14 | | z − 4 | |
| = |
| = |
| albo |
| 16 | | 8 | | −16 | |
| x + 7 | | y + 14 | | z − 4 | |
| = |
| = |
| = t gdzie t ∊ R |
| 2 | | 1 | | −2 | |
Równanie parametryczne
x = −7 + 2*t , y = −14 + t , z = 4 − 2*t
Wektor normalny w = [2,1,−2]
Równanie płaszczyzny
2*x + y − 2*z + D = 0 wstawiam współrzędne punktu A by znaleźć D
2*2 + (−4) − 2*(−6) + D = 0 ⇒ D = 12
Równanie płaszczyzny: 2*x + y − 2*z + 12 = 0
Wstawiam równanie prostej do płaszczyzny by znaleźć t
2*(−7 + 2*t) + (−14 + t) − 2*(4 − 2t) + 12 = 0 ⇒ t = −8/3
Współrzędne punktu przecięcia z prostą BC
xP = −7 + 2*(−8/3) = −37/3
yP = −14 − 8/3 = −50/3
zP = 4 − 2*(−8/3) = 28/3
Szukana odległość
AP
2 = (xP − xA)
2 + (yP − yA)
2 + (zP − zA)
2 resztę dokończ.
13 gru 15:50
AS: Sposób 2
Dane: A(2,−4,−6) , B(−7,−14,4) , C(9,−6,−12)
Wektor AB
→ = [−7 − 2,−14 + 4,4 + 6] = [−9,−10,10] = [ax,ay,az]
Wektor AC
→ = [9 − 2,−6 + 4,−12 + 6] = [7,−2,−6] = [bx,by,bz]
w1 = ay*bz − az*by = −10*(−6) − 10*(−2) = 80
w2 = az*bx − ax*bz = 10*7 − (−9)*(−6) = 70 − 54 = 16
w3 = ax*by − ay*bx = (−9)*(−2) − (−10)*7 = 18 + 70 = 88
w = w1
2 + w2
2 + w3
2 = 80
2 + 16
2 + 88
2 = 14400
| | 1 | | 1 | |
Pole trójkąta P = |
| √14400 = |
| *120 = 60 |
| | 2 | | 2 | |
Długość boku BC
BC
2 = (9 +7)
2 + (−6 + 14)
2 (−12 − 4)
2 = 576
BC = 24
| | 2*P | | 2*60 | |
Szukana wysokość h = |
| = |
| = 5 |
| | BC | | 24 | |
13 gru 16:06
AS: Korekta do metody 1
D = −12 , popraw w następnych wierszach
t = 16/3
13 gru 18:01