rownania trygonometryczne
kamill: 1) sin2x−8sinxcosx+7cos2x=0
2) 2tgx+3ctgx+5=0
3) 2sin5x−3sin3x+sinx=0
4) sin2x=sin3x + sinx
12 gru 14:59
kamill: potrafi ktos
12 gru 16:00
kamill:
12 gru 19:00
kamill: ?
13 gru 15:26
Godzio: Już pomagam
13 gru 15:28
Godzio:
sin
2x − 8sinxcosx + 16cos
2x − 9cos
2x = 0
(sinx − 4cosx)
2 − 9cos
2x = 0
(sinx − 4cosx − 3cosx)(sinx − 4cosx + 3cosx) = 0
(sinx − 7cosx)(sinx − cosx) = 0
dokończ ...
2tgx + 3ctgx + 5 = 0
| | 3 | |
2tgx + |
| + 5 = 0 tgx = t |
| | tgx | |
2sin
5x − 3sin
3x + sinx = 0
sinx(2sin
4x − 3sin
2x + 1) = 0 sinx = 0, sin
2x = t ∊ <0,1>
2t
2 − 3t + 1 = 0
sin
2x = sin3x + sinx
sin
2x = 2sin2xcosx
sin
2x − 4sinxcos
2x = 0
sinx(sinx − 4cos
2x) = 0
sinx(4sin
2x + sinx − 4) = 0 sinx = 0 sinx = t ∊ <−1,1>
4t
2 + t − 4 = 0
dokańczaj
13 gru 15:35
Basia:
ad.1
można też tak
sin2x−sinxcosx−7sinxcosx+7cos2x=0
sinx(sinx−cosx)−7cosx(sinx−cosx)=0
(sinx−cosx)(sinx−7cosx)=0
dalej oczywiście tak samo
13 gru 15:39
kamill: Dzieki pokminie nad nastepnymi
13 gru 16:20
kamill: (sinx − 7cosx)(sinx − cosx) = 0
co z tym dalej zrobic jak to rozlozyc
13 gru 17:53
kamill: wszystko wiem tylko nie czaje jak to rozlozyc
13 gru 18:06