monotoniczność
Mihau: udowodnij, że funkcja
a) f(x) = 43x jest malejąca w zbiorze R+
b)f(x) = −7x jest rosnąca w zbiorze R+
c)f(x) = x+2x−1 jest malejąca w przedziale (1;n)
d) f(x)= −4x−5x+3 jest malejąca w przedziale (−n;−3)
e)f(x)=x−6x−4 jest rosnąca w przedziale (4;n)
f) f(x)=√34x jest rosnąca w swojej dziedzinie
g)f(x)=√5−x jest malejąca w swojej dziedzinie
h)f(x)=34√x−4+5 jest rosnąca w swojej dziedzinie
i)f(x)=−6√3−x+2√7 jest rosnąca w swojej dziedzinie
12 gru 14:51
think: z def
x1 < x2 to jeśli f(x1) − f(x2) > 0 to f. malejąca
gdy f(x1) − f(x2) < 0 to f. rosnąca
12 gru 14:55
Mihau: ale jak to udowodnić? rozwiąż pare przykładów to mi bedzie łatwiej
12 gru 15:14
think: np
f)
√0,75x
dziedzina 0,75x ≥ 0 ⇒ x ≥ 0
0 ≤ x
1 < x
2
√0,75x1 −
√0,75x2 =
| | √0,75x1 + √0,75x2 | |
(√0,75x1 − √0,75x2)* |
| = |
| | √0,75x1 + √0,75x2 | |
| | | |
|
| < 0 ponieważ, mianownik jest dodatni a w |
| | √0,75x1 + √0,75x2 | |
liczniku masz (x
1 + x
2)(x
1 − x
2) pierwszy nawias daje + z drugiego mamy minus gdyż x
1 <
x
2 i obie te liczby są dodatnie więc różnica x
1 − x
2 jest liczbą ujemną.
12 gru 15:23
think: co za tym idzie dla przyjętych oznaczeń, funkcja ta jest rosnąca w całej swojej dziedzinie.
12 gru 15:24
Mihau: Czemu w 5 linijce pomnożyłeś (√0,75x1 − √0,75x2) razy √0,75x1 + √0,75x2√0,75x1 + √0,75x2
?
12 gru 17:39
Mihau: dobra niby wiem, ale jakos mi nie wychodzą pozostałe przykłady...
12 gru 17:46
think: bo te zadania nie są na jedno kopyto i tyle, do niektórych pasuje jeden szablon do drugich
inny, trzeba troszkę pogłówkować

powodzenia!
a tak przy okazji zrobiłam byka:
| | √0,75x1 + √0,75x2 | |
(√0,75x1 − √0,75x2) * |
| = |
| | √0,75x1 + √0,75x2 | |
| 0,75(x1 − x2) | |
| i tutaj w mianowniku mamy x1 − x2 znak tego |
| √0,75x1 + √0,75x2 | |
wyrażenia znamy (dla 0 ≤ x
1 < x
2) ta wartość jest ujemna

i to wszystko.
12 gru 19:32