Całka nieoznaczona !!!
Agnieszka : hej jak dalej mam rozwiązać ten przykład

Pomóżcie mi
| | (1−x)3 | | 1−3x+3x2−x2 | |
1. ∫ |
| dx = ∫ |
| dx =∫(x−12 |
| | √x | | x12 | |
−3x
12+3x
32 −x
32)dx
dobrze to w ogolę robię ?
| | 2 | | 6 | |
odpowiedz to − |
| √x7 + |
| √x5 −2√x3 +2√x +C |
| | 7 | | 5 | |
nie wiem jak dojść do tego wyniku
12 gru 14:39
think: dobrze jest
12 gru 15:42
think: jednak nie całkiem dobrze, bo (1 − x)3 = 1 − 3x + 3x2 − x3
co do wyniku:
∫(x−1/2 −3x1/2 + 3x3/2 − x5/2)dx = ∫x−1/2dx − 3∫x1/2dx + 3∫x3/2dx −
∫x5/2dx
12 gru 15:45
think: a Ty tam napisałaś na końcu −x2
12 gru 15:46
Agnieszka : dzięki
12 gru 17:16