pomoc
ilak: Dany jest wierzchoΠek trójkàta równobocznego C=(−4,2). Bok AB zawarty jest w prostej o równaniu
2x+4y−5=0. Wyznacz długosc boku tego trójkàta .
co mam z tym zrobic?;
12 gru 13:13
Zenek:
| | |Axo + By0 + C| | |
Policz : dx=sin60o ⋀ d= |
|
|
| | (A2 + B2)0,5 | |
2x + 4y − 5 = 0 ⇔ Ax + By + C : C(−4;2) ⇔ P(x
o;y
o)
i powinieneś dostać szukaną długość x
12 gru 14:58
Gustlik: Oblicz wysokośc trójkąta ze wzoru podanego przez Zenka:
| | |Ax0 + By0 + C| | |
h=d= |
| , gdzie za x0, y0 podstaw współrzędne punktu C
|
| | √A2+B2 | |
| | a√3 | |
i potem skorzystaj ze wzoru h= |
| i oblicz a − otrzymasz długość boku. |
| | 2 | |
13 gru 00:35