Udowodnij, że b=U{log_2 36 * log_3 36}{log_2 36 + log_3 36} jest liczbą całkowit
ijac: | | log2 36 * log3 36 | |
Udowodnij, że b= |
| jest liczbą całkowitą. |
| | log2 36 + log3 36 | |
12 gru 12:15
ijac: ok z tym sie ostatecznie uporałem, ale mam problem z następnym przykładem
| | log3 4 + log3 25 | |
c= |
| |
| | 4* (log2 2 − log 2 * log 5 + log2 5) | |
12 gru 12:28
ijac: up
12 gru 12:48
koziu: ijac a mógłbys mi napisać rozwiazanie tego pierwszego przykladu bo nie czaje go a tez musze go
zrobic
12 gru 12:55
ijac: U{(log 4 + log 25) * 2 * (log2 2 − log 2 * log 5 + log2 5)}{4 * (log2 2 − log 2 * log 5 +
log2 25)
ale wtedy wychodzi mi 1, a w odpowiedziach jest 2
12 gru 12:55
koziu: skąd ty tu dorwałes log z 4+log25? chyba przykład c?
12 gru 12:58
ijac: | | log2 36 * log3 36 | |
ten b zrobiłem tak: b= |
| = |
| | 1log36 2 + 1log36 3 | |
| 1 | | log36 2 * log36 3 | |
| * |
| = 1*2 =2 |
| log36 2 * log36 3 | | 1/2 | |
12 gru 12:59
ijac: no właśnie z c mam problem, bo wychodzi mi 1 a nie 2
12 gru 13:00
koziu: kurde nie da sie odczytac to co o gory jest
12 gru 13:01
ijac: ktokolwiek?
12 gru 13:17
nikka: zgadza się − wynik to 2 dla c
12 gru 13:59
nikka: licznik:
log
34 + log
325 = (log2
2)
3 + (log5
2)
3 = (2log2)
3 + (2log5)
3 =
= 8log
32 + 8log
35 = 8(log
32 + log
35) = 8(log2 + log5)(log
22 − log2*log5 +
log
25)
| | 8(log2 + log5)(log22 − log2*log5 + log25) | |
c = |
| = |
| | 4*(log22 − log2*log5 + log25) | |
= 2*(log2 + log5) = 2*log10 = 2*1 = 1
12 gru 14:05
koziu: mogłby mi ktos napisac jak rozwiazac ten przykład b?
12 gru 15:14
nikka: o pomyliłam się ... = 2*1 = 2
12 gru 15:18
koziu: nikka a mogłabys mi rozpisac licznik w przykładzie b poniewaz nie wychodzi mi za bardzo?
12 gru 15:19
nikka: zamień wszystkie logarytmu na logarytm o podstawie 36:
licznik:
| | log3636 | | 1 | |
log236 = |
| = |
| |
| | log362 | | log362 | |
| | log3636 | | 1 | |
log336 = |
| = |
| |
| | log363 | | log363 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
log236*log336 = |
| * |
| = |
| |
| | log362 | | log363 | | log362*log363 | |
mianownik:
| | 1 | | 1 | |
log236 + log336 = |
| + |
| = |
| | log362 | | log363 | |
| | log363+log362 | |
|
| |
| | log363*log362 | |
| | 1 | | log363*log362 | |
b = |
| * |
| = |
| | log362*log363 | | log363+log362 | |
| | log66 | | 1 | |
bo log366 = |
| = |
| |
| | log636 | | 2 | |
12 gru 15:46
koziu: wielkie dzieki
12 gru 15:53