Maria:
Jak obliczyć coś takiego:
2x2 - 2 = x - x3
?
9 mar 15:25
Jakub:
Przenosisz na lewą stronę to co jest po prawej. Porządkujesz i otrzymujesz zadania tego typu
zadania-22
9 mar 18:20
gabi: 25x=20x+60
jak to obliczyć
11 maj 09:59
Janek191:
2 x2 − 2 = x − x3
x3 + 2 x2 − x − 2 = 0
Liczba 1 jest pierwiastkiem tego równania , bo
13 + 2*12 − 1 − 2 = 1 + 2 − 3 = 0
− 1 też jest pierwiastkiem równania, bo
( −1)3 + 2*( −1)2 − (−1) − 2 = − 1 + 2 + 1 − 2 = 0
zatem można x3 +2 x2 − x − 2 podzielić przez ( x − 1)*( x + 1) = x2 − 1
Wykonujemy to dzielenie :
( x3 + 2 x2 − x − 2 ) : ( x2 − 1) = x + 2
− x3 + x
−−−−−−−−−−−−−
2 x2 − 2
− 2 x2 + 2
−−−−−−−−−
0
więc
x3 + 2 x2 − x − 2 = ( x − 1)*( x + 1)*( x + 2)
x = 1 ∨ x = − 1 ∨ x = − 2
===============================
11 maj 10:33
Janek191:
Dla gabi :
25 x = 20 x + 60
25 x − 20 x = 60
5 x = 60 / : 5
x = 12
======
11 maj 10:34
ZKS:
Janek191 widziałeś z którego roku rozwiązałeś to pierwsze zadanie?
11 maj 10:39
Janek191:
Nie zaglądałem − z 2008. gabi mnie zmyliła
11 maj 10:47