funkcja wymierna
kow: | | 4−2x | |
zbior (−∞,−1)U(2,∞+) to zbior wszystkich argumentow dla ktorych funkcja f(x)= |
| |
| | 3x+d | |
przyjmuje wartosci ujemne.
a) wyznacz d
b) dla jakich argumentow funkcja f przyjmuje wartosci wieksze od −4
11 gru 23:11
think: czyli (4 − 2x)*(3x + d) < 0
| | d | | d | |
a to ma miejsca zerowe 2 i − |
| czyli − |
| = −1 ⇒ d = ... |
| | 3 | | 3 | |
11 gru 23:18
kow: a jak zrobic b). Dobrze mi wszyslo d=3
i co dalej?
12 gru 18:08
think: dobrze Ci wyszło d = 3
co do podpunktu b
sprawdzasz kiedy :
| 4 − 2x + 12x + 12 | |
| > 0 |
| 3(x + 1) | |
dziedzina x∊ ℛ \ { −1}
uwzględniając dziedzinę masz odpowiedzieć kiedy funkcja postaci
(10x + 16)*(3(x + 1)) > 0
12 gru 19:37