matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
nierówność kwadratowa
lolz:
Rozwiąż nierówność x−1<
√
6+x−x
2
Kto rozwiąże jest mistrzem świata i okolic Pozdrawiam
11 gru 18:10
Godzio:
√
6 + x − x
2
> x − 1 −x
2
+ x + 6 ≥ 0 −(x − 3)(x + 2) ≥ 0 x ∊ <−2,3>
√
6 + x − x
2
> x − 1 zał. x − 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ 1 6 + x − x
2
> x
2
− 2x + 1 2x
2
− 3x − 5 < 0 Δ = 9 + 40 = 49
√
Δ
= 7
3 + 7
5
x
1
=
=
4
2
3 − 7
x
2
=
= −1
4
5
5
x ∊ (−1,
) + D + zał ⇒ Odp: x ∊ <1,
)
2
2
11 gru 18:15