| 3 | ||
325=−80*(1−( | )n) | |
| 2 |
| 325 | ||
− | = 1 −(32)n
| |
| 80 |
| 3 | 65 | |||
( | )n= 1+ | |||
| 2 | 16 |
| 3 | 81 | 3 | ||||
( | )n= | = ( | )4
| |||
| 2 | 16 | 2 |
mam jeszcze problem z tymi zadaniami próbuje je zrobiś ale w obliczeniach jakieś głupoty mi
wychodzą
zad.1.
Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny, suma tych liczb jest równa 15. Jeśli do pierwszej liczby
dodamy 5, do drugiej 3 a do 3 19 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te liczby.
zad.2
Wyznacz takie liczby x,y aby ciąg (27,x,y)był geometryczny,a ciąg (x,y,−3)arytmetyczny.
Możecie pomóc
będę wdzięczna