Eta:
Losowanie bez zwracania:
liczby czterocyfrowe > 5238
1
o zaczynające się na : 6,7,8,9
4* 9*8*7= ........ bo; ( na drugim miejscu z zerem i bez pierwszej ,
na trzecim bez pierwszeji drugiej
na czwartym bez pierwszej, drugiej i trzeciej
2
o zaczynające się 5 i na drugim ( 3, 4,6,7,8,9)
1*6*8*7= ....... ( bo na trzecim z zerem i bez tych pierwszych
3
o zaczynające się 5 , na drugim 2 i na trzecim ( 4,6,7,8,9)
1*1*5* 7 =.... ( bo na ostatnim z zerem i bez trzech pierwszych)
4
o
i ostatnią jest tylko 5239 −−− 1 taka liczba > 5238
R−m :
4*9*8*7+ 1*6*8*7+ 1*1*5*7 +1 =.......... takich liczb spełniających warunki zad.