pochodna funkcji
Kicia: prosze o pomoc

mam obliczyc pochodna funkcji :
11 gru 15:21
slawi: zamiast pierwiastków użyj potęg a nastepnie podziel licznik przez mianownik i z tak
uproszczonego równani będzie łatwiej obliczyć pochodną
np
√2 = 212
11 gru 15:26
11 gru 15:32
Kicia: Ale tak tez robiłam i wychodzi mi całkiem inny wynik niż w odpowiedziach...
Mógłbyś mi napisać jak będzie wyglądał wynik ?
11 gru 15:38
Kicia: Dzięki poszukam
11 gru 15:40
slawi: a ile powinno wyjść?
11 gru 15:52
Godzio:
2x
1/4 − 2/5 + x
1/3 − 2/5 + 4 * x
1/2 − 2/5 = 2x
−3/20 + x
−1/15 + 4 * x
1/10
(2x
−3/20 + x
−1/15 + 4 * x
1/10)' =
| | 3 | | 1 | | 2 | |
= − |
| x−23/20 − |
| x−16/15 + |
| x−9/10 |
| | 10 | | 15 | | 5 | |
11 gru 15:57
Kicia: w ksiażce mam :
| 124√x−2p12{x}−9 | |
| |
| 30p20{x23} | |
11 gru 16:01
Kicia: tam jest 2pierwiastek 12 stopnia z x i w mianowniku 30 pierwiastek 20 stopnia z x do 23
11 gru 16:03
slawi: mi też wyszło tyle co Godzio
zostaw w takiej postaci i już
11 gru 16:08
Godzio:
Przekształć to co Ci rozpisałem a zapewne dojdziesz do odpowiedzi

w każdym razie mianownik
na pewno się zgadza
11 gru 16:11
Kicia: oki dzieki wielkie
11 gru 16:18