Znajdź równanie prostej
Milanos: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A(5,2) i takiej, że odległości tej prostej
od
punktów B(−5,0) i C(13,−18) są sobie równe. Robię i nie wychodzi pomóżcie
11 gru 15:09
Grześ1992:

ta prosta może między punktami Bi C albo równoleglęustawiona do punktów b i C. Musisz obliczyć
równanie prostej B i C i obliczyć współrzędne środka prostej B i C (czyli punktu S) i obiczyć
wtedy równanie prostej. Powinno Ci to coś pomóc, jakby co ja sam do końca nie wiem czy dobrze
bym to zrobił, alę uważam, że to dobry tok rozumowania
11 gru 15:51
Grześ1992: ta prosta może być między punktami B i C albo równolegle ustawiona do punktów B i C. Musisz
obliczyć równanie prostej B i C i obliczyć współrzędne środka prostej B i C (czyli punktu S) i
obiczyć
wtedy równanie prostej. Powinno Ci to coś pomóc, jakby co ja sam do końca nie wiem czy dobrze
bym to zrobił, alę uważam, że to dobry tok rozumowania
11 gru 15:53
Grześ1992: ogólnie musisz obliczyć równania tych 3 prostych
11 gru 15:54
Tragos: Niech m: y = ax + b − szukana prosta
A(5,2) należy do m, więc
2 = 5a + b
b = 2 − 5a
y = ax − 5a + 2, sprowadzam do postaci ogólnej
m: ax − y − 5a + 2 = 0
d(B, m) = d(C, m)
zastosuj wzór tutaj wzór na odległość punktu od prostej
11 gru 16:00
Grześ1992: masz może odpowiedzi ? mi wyszło y=−x+7
11 gru 16:06
Tragos: | | |−5a − 5a + 2| | |
d(B, m) = |
| |
| | √a2 + 1 | |
| | |13a + 18 − 5a + 2| | |
d(C, m) = |
| |
| | √a2 + 1 | |
| |−5a − 5a + 2| | | |13a + 18 − 5a + 2| | |
| = |
| |
| √a2 + 1 | | √a2 + 1 | |
|−5a − 5a + 2| = |13a + 18 − 5a + 2|
|−10a + 2| = |8a + 20|
|2(−5a + 1)| = |2(4a + 10)|
|−5a + 1| = |4a + 10| / (..)
2, bo L > 0, P > 0
(−5a + 1)
2 = (4a+5)
2
25a
2 − 10a + 1 = 16a
2 + 80a + 100
9a
2 − 90a − 99 = 0 / :9
a
2 − 10a − 11 = 0
Δ = 100 − 4*(−11) = 100 + 44 = 144
√Δ = 12
| | 10 − 12 | | −2 | |
a1 = |
| = |
| = −1 |
| | 2 | | 2 | |
| | 10 + 12 | | 22 | |
a2 = |
| = |
| = 11 |
| | 2 | | 2 | |
a = −1 ⋁ a = 11
b = 2 − 5 * (−1) = 7 b = 2 − 5*11 = −53
y = −x + 7 y = 11x − 53
11 gru 16:19
Grześ1992: no dokładnie tak tylko ja innym sposobem zrobiłem
11 gru 16:20
Tragos: jeden błąd mi się wkradł, tam powinno być L ≥ 0, P ≥ 0
11 gru 16:20
Grześ1992: trochę się namęczyłeś heh
11 gru 16:21