nie ten dział ale może ktoś się zna
slawi: Jaka jest potrzebna siła F do podniesienia śluzy, bedącej pod ciśnieniem wody, jeżeli jej
ciężar Q = 2500N a szerokość b = 3m. Głębokość wody h = 1,5 m. Współczynnik tarcia
kinetycznego śluzy o podpory jest równy μ = 0,3.
Nie jestem pewien rozwiąznia, więc może ktoś mądrzejszy pomoże. Z góry dzięki
11 gru 14:45
slawi:
11 gru 15:22
slawi:
11 gru 16:12
slawi: jednak trudne
11 gru 16:29
slawi:
11 gru 18:03
danny: pokaż sposób w jaki liczyłeś
11 gru 18:18
slawi: obliczyłem parcie na śluzę
P=pS=ϱg1/2hS=ϱg1/2h2b
potem wziąłem siły działające na śluze podczas podnoszenia
Fw= F− Q− T
T= ϰP
nie wiem czy tu mogłem dać P (jest tu podstawiany nacisk)
Założyłem że w chwili tuż przed podniesieniem śluzy siły jeszcze się równoważą i Fw = 0(
skrajny przypadek)
0=F−Q−T
F=Q+T=Q+ϰ ϱg1/2h2b
czyli siła musi być większa od otrzymanej wartości
11 gru 20:22
slawi: F − siła podnosząca śluzę
Q − to wiadomo siła ciężkości z zadania
T = siła tarcia występująca podczas podnoszenia
11 gru 20:27
slawi:
11 gru 21:00
danny: wydaje mi się, że dobrze policzyłeś, ale żeby być pewnym...mógłbyś zrobić rysunek ?
11 gru 21:35
slawi: nie ma za bardzo co rysować Prostokąt imitujący śluzę do którego przyczepiamy wektory F do góry
i Q, T na dół Parcie działa w środkowej części na przejątnej jako wartoą=ść średnia i to tyle
11 gru 22:01
slawi: .
12 gru 13:41
slawi: a może ktoś jeszcze się wypowie na temat zadania/rozwiązania
12 gru 15:45
slawi:
12 gru 21:58