ciągi
qq: jak to zrobic:Trzy liczby tworzą ciąg arytmetyczny, suma tych liczb jest równa 15. Jeśli do
pierwszej liczby dodamy 5, do drugiej 3 a do 3 19 to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te
liczby.
11 gru 14:41
KM: Ciąg arytmetyczny:
a
1
a
1+r
a
1+2r
Suma jest rowna 15, czyli 3a
1+3r=15 →a
1+r=5=a
2
a
1=5−r
a
2=5
a
3=5+r
Teraz dodajesz te liczby, żeby utworzyć ciąg geometryczny:
b
1=5−r
+5
b
2=5
+3
b
3=5+r
+19
| | b3 | | b2 | |
No i zostaje rozwiązać równanie |
| = |
| |
| | b2 | | b1 | |
11 gru 14:44
qq: no a skąd mam wziąc r
11 gru 14:55
KM: Nie znasz go, to jest niewiadoma, którą znajdziesz jak rozwiązesz równanie. Masz
Wymnóż to i będziesz mieć równanie kwadratowe
11 gru 14:59
qq: nie rozumię tego b2=5+3
b3=5+r+19
11 gru 15:05
KM: a2 jest równe 5, a3 jest równe 5+r (czyli a2+r), a do tych liczb dodajemy odpowiednio 3 i
19, więc w efekcie masz 5+3, 5+r+19=24+r
11 gru 15:12
qq: pierwiastek z delty wychodzi 1020 dobrze?
11 gru 15:42
qq: pomyliłam się delta=1020
11 gru 15:43
ww: dobrze
11 gru 17:26