| x + 1 | ||
∫ | dx | |
| x2 + 1 |
| x + 1 | x | 1 | |||
= | + | ||||
| x2 + 1 | x2 + 1 | x2 + 1 |
| x | 1 | x | 1 | |||||
∫( | + | )dx = ∫ | dx + ∫ | dx = (*) | ||||
| x2 + 1 | x2 + 1 | x2 + 1 | x2 + 1 |
| x | ||
∫ | dx | |
| x2 + 1 |
| 1 | ||
x = | dt | |
| 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
∫ | dt = | Int + C = | In|x2 + 1| + C | |||
| 2t | 2 | 2 |
| 1 | ||
(*) = | In|x2 + 1| + arctgx + C | |
| 2 |
| x4 | ||
∫ | dx | |
| x2 + 1 |
| x4 | 1 | ||
= x2 + | − 1 −− albo podziel albo inaczej, byle byś do tego | ||
| x2 + 1 | x2 + 1 |
I teraz całka z tego to już chyba łatwizna