Wykonaj działanie
damOn: Wykonaj działanie
(x2−x1)2−(x2+x+1)2=
11 gru 14:25
KM: Masz tu a2−b2, czyli (a−b)(a+b)
a=x2−x1
b=x2+x+1
11 gru 14:29
damOn: troszke źle przepisałe przykład
ale masz racje co do metody

(x
2−x+1)
2−(x
2+x+1)
2=
11 gru 14:34
damOn: dzieki
11 gru 14:41
KM:
11 gru 14:45
damOn: a takie?
(x3+2x−1)2(3x2−2)=
11 gru 14:47
damOn: jak to rozkminić?
11 gru 14:55
KM: Chyba trzeba to wszystko wymnożyć
11 gru 14:57
damOn: pierwszy nawias przez drugi?
a nie najpierw cos z tą potęgą zrobić?
11 gru 14:59
KM: Pierwszy podnieś do kwadratu ze wzoru skróconego mnożenia i potem pomnóż przez drugi
11 gru 15:00
damOn: no ale tam są 3 czynniki
to ktory wzór?
11 gru 15:01
KM: No to możesz zrobić tak:
(x3+2x−1)2=(x3+(2x−1))2=(x3)2+2x3(2x−1)+(2x−1)2=...
11 gru 15:04
Milanos: pierwszy nawias z tego wzoru: (a+b−c)2 =a2+b2+c2+2ab−2ac−2bc
11 gru 15:06
damOn: jest taki wzór?
dzieki
11 gru 15:16