;)
Marcepan: hej

1.dany jest wielomian Ax
3+Bx
2+Cx+1
wiemy,ze liczby −1,1 oraz 2 sa pierwiastkami tego wielomianu,
to podstawiane kolejno w miejsce x musze musza dawac 0, czyli:
−A+B−C+1=0
A+b+C+1=0
8A+4B+2C+1=0 i to jest uklad rowna wyliczylam z niego C
C=−A+B+1 i wyszło 6A+6B=3=0 skrocilam przez 3 :2A+2B+1=0
i teraz nie wiem dlaczego jest taki zapis 2B=−2?
11 gru 12:58
Eta:
Masz bład w zapisie wielomianu

W(x) powinien mieć postać taką :
Ax
3 +Bx
2+Cx
−2
11 gru 13:08
Eta:
ojj sorry +2
11 gru 13:09
Godzio:
| ⎧ | −A + B − C + 1 = 0 | |
| ⎨ | A + B + C + 1 = 0 |
|
| ⎩ | 8A + 4B + 2C + 1 = 0 | |
Dodaje 1 i 2 równanie:
2B + 2 = 0 ⇒ 2B = −2 ⇒ B = − 1
| ⎧ | A + C = 0 /*2 | |
| ⎩ | 8A + 2C − 3 = 0 |
|
| ⎧ | 2A + 2C = 0 | |
| ⎩ | 8A + 2C − 3 = 0 | −
|
| | 1 | | 1 | |
−6A + 3 = 0 ⇒ 6A = 3 ⇒ A = |
| ⇒ C = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
11 gru 13:12
Marcepan: nie rozumiem skad to sie wzielo

2B + 2 = 0 ⇒ 2B = −2 ⇒ B = − 1
11 gru 13:14
Godzio:
Napisałem, dodałem 1 i drugie równanie
Eta tak by było gdyby było powiedziane że współczynniki są całkowite prawda

?
11 gru 13:15
Eta:
Można też tak
z postaci iloczynowej:
A( x−1)(x+1)(x−2)= A x
3−2Ax
2 −Ax +2A
2A= 1 => A=
12
B= −2A => B= −1 C= −A => C= −
12
11 gru 13:18
Eta:
tak,
Godzio .... "prawda"

( źle spojrzałam
11 gru 13:20
Godzio: A właściwie to "A" musiało by być 1 i to tyle
11 gru 13:21
slawi: " teraz nie wiem dlaczego jest taki zapis 2B=−2"
jak dodasz stronami dwa pierwsze równania to tyle właśnie wyjdzie
11 gru 13:26