Trygonometria-POMOCY!!!
Grześ1992: 1.Jakie wartości może przyjmować sinx jeśli:
2.Rozwiąż równanie
sin
2x+
√3cos
2x=(
√3+1)sinxcosx
11 gru 12:51
Godzio: 1. Nie rozumiem polecenia

?
2.
sin
2x +
√3cos
2x =
√3sinxcosx + sinxcosx
sinx(sinx − cosx) −
√3cosx(sinx − cosx) = 0
(sinx − cosx)(sinx −
√3cosx) = 0 /: 2
√2
| | 1 | | 1 | | 1 | | √3 | |
( |
| sinx − |
| cosx)( |
| sinx − |
| cosx) = 0 |
| | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
(cos |
| sinx − sin |
| cosx) * sin(x − |
| ) = 0 |
| | 4 | | 4 | | 3 | |
| | π | | π | |
sin(x − |
| ) * sin(x − |
| ) = 0 |
| | 4 | | 3 | |
| | π | | π | |
sin(x − |
| ) = 0 lub sin(x − |
| ) = 0 |
| | 4 | | 3 | |
x = ... lub x = ...
11 gru 13:06
M4ciek:
Godziu mozesz mi wytlumaczyc dlaczego dzielisz przez 2
√2 i dlaczego przy tym dzieleniu z
| | 1 | |
sinx wychodzi |
| sinx bo nie bardzo rozumiem  |
| | √2 | |
11 gru 13:38
Godzio:
√2 wrzucam do pierwszego nawiasu, a 2 do drugiego,
| 1 | | √2 | | π | | π | |
| = |
| = sin |
| = cos |
| |
| √2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
11 gru 13:41
Grześ1992: ja też nie rozumiem tego 1 zadania. A możesz mi wytłumaczyć dlaczego podzieliłeś przez 2√2 ?
11 gru 13:41
Godzio:
podzieliłem przez 2√2 żeby otrzymać w nawiasie wzory:
sin(α−β) = sinαcosβ − cosαsinβ
11 gru 13:42
M4ciek:
A moglbys mi to rozpisac tak po kolei
11 gru 13:46
M4ciek: Od momentu dzielenia
11 gru 13:46
Godzio:
No jak muszę to poczekaj chwilę
11 gru 13:48
Godzio:
(sinx − cosx)(sinx −
√3cosx) = 0 /:2
√2
| sinx − cosx | |
| * U{sinx − √3cosx}}{2} = 0 |
| √2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | √3 | |
( |
| sinx − |
| cosx) * ( |
| sinx − |
| cosx) = 0 |
| | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | | 1 | | √3 | |
( |
| sinx − |
| cosx) * ( |
| sinx − |
| cosx) = 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | | π | |
(sinxcos |
| − sin |
| cosx)(sinxcos |
| − sin |
| cosx) = 0 |
| | 4 | | 4 | | 3 | | 3 | |
| | π | | π | |
sin(x − |
| ) * sin(x − |
| ) = 0 |
| | 4 | | 3 | |
11 gru 13:51
M4ciek: Aaa

Dzieki
11 gru 14:10
ijac: odnośnie pierwszego to wg mnie <−1;1>
11 gru 14:15
Grześ1992: | | 1 | |
odpowiedż jest −1 lub |
| |
| | 2 | |
11 gru 14:22