Jak obliczyć pochodną?
Krzysiek: Jak obliczyć pochodną?
sinx2−3cosx
jeśli źle się pokazuje, to sinx przez 2−3cosx
11 gru 12:22
Godzio:
| | sinx | | (sinx)' * (2 − 3cosx) − sinx * (2 − 3cosx)' | |
( |
| )' = |
| = ... |
| | 2 − 3cosx | | (2 − 3cosx)2 | |
11 gru 12:26
Krzysiek: tak robiłem ale wynik się nie zgadza z odpowiedzią. Tam napisane jest że
2cosx−3 przez (2−3cosx)
2
i tego właśnie nie rozumiem...
11 gru 12:29
Godzio:
| 2cosx − 3cos2x − 3sin2x) | | 2cosx − 3(sin2x + cos2x) | | 2cosx − 3 | |
| = |
| = |
| |
| ... | | ... | | ... | |
11 gru 12:31
Krzysiek: Ok dziękuje. A wytłumaczyłbyś mi taki przykład jeszcze
sin4√2x−1
nie wiem jak sie za takie coś zabrać... Nie wiem jakie kroki po kolei wykonywać...
11 gru 12:35
Godzio:
pochodna
4 * pochodna sinusa * pochodna pierwiastka * pochodna funkcji liniowej
| | 1 | |
3sin3√2x − 1 * (−cos√2x − 1) * |
| * 2 = ... poskracaj się o ile się coś da |
| | 2√2x − 1 | |
11 gru 12:36
Godzio:
początek 4*sin.....
11 gru 12:37
Krzysiek: a w takim przykładzie według Twojej kolejności obliczania sin
52x
4
4sin
52x
4 * (−cos2x
4) * 8x
3
11 gru 12:44
Krzysiek: na początku 5sin4....
11 gru 12:45
lekki: Hej!
| | e2x | |
ja mam coś takiego: |
| |
| | x5 | |
odpowiedz jest taka sama jak postać wyjściowa. Macie jakieś pomysły?
11 gru 12:48
Godzio:
Jest ok
Krzysiek
lekki na przyszłość zakładaj zwój temat,
| | −5e2x + 2x * e2x | |
(x−5e2x)' = −5x−6*e2x + x−5*e2x * 2 = |
| = |
| | x6 | |
11 gru 12:59
Godzio: swój temat*
11 gru 13:00
lekki: ok, dzięki za pomoc!
11 gru 13:06
Krzysiek: i chce sprawdzić czy ten mam dobrze:
x3 * e do potęgi pierwiastek z x:
= 3x2* e do potęgi pierwiastek z x + x3 * ex * 1 przez 2 pierwiastki z x
sprawdziłbyś mi to?
11 gru 13:09
Godzio: Tak to powinno wyglądać
| | 1 | |
(x3 * e√x)' = 3x2 * e√x + x3 * e√x * |
| |
| | 2√x | |
11 gru 13:14
Krzysiek: nie chodzi mi o obliczanie tego, ale jakie są te pierwsze kroki w tym przykładzie?
(2x x−5)3 = x3 + 2xx−5 i z tych dwóch liczyć pochodne?
11 gru 13:21
Godzio:
Stosuj duże U a nie u przy zapisywaniu ułamków
| | 2x | | 2x | |
( |
| )3) −− z tego chcesz policzyć czy z x3 + |
| ? |
| | x − 5 | | x − 5 | |
Nie rozumiem skąd to równanie

?
11 gru 13:24
Krzysiek: z tego przykładu chcę policzyć pochodną

i rozpisałem tam ale to chyba jest źle...
11 gru 13:25
Godzio:
no tak, to się sobie nie równa
| | 2x | |
pochodna 3 * pochodna |
| |
| | x − 5 | |
| | f | | f | | f | |
(( |
| )3)' = 3 * ( |
| )2 * ( |
| )' −− a to już ze wzoru na pochodną ilorazu |
| | g | | g | | g | |
11 gru 13:29
Krzysiek: | | −120x2 | |
wynik wychodzi |
| a mi coś takiego nie wychodzi....  |
| | (x−5)4 | |
11 gru 13:32
Godzio:
| | 4x2 | | 2(x − 5) − 2x | |
3 * |
| * |
| = |
| | (x − 5)2 | | (x − 5)2 | |
| 12x2 | | 2x − 10 − 2x | | 120x2 | |
| * |
| = − |
| |
| (x − 5)2 | | (x − 5)2 | | (x − 5)2 | |
11 gru 13:33
Krzysiek: i ostatni (mam nadzieję) już którego nie rozumiem:
ex*sinx*cosx
11 gru 13:37
Godzio:
(f * g *h)' = f'gh + fg'h + fgh'
Więc:
(exsinxcosx)' = ex * sinx * cosx + ex * cos2x − ex * sin2x
11 gru 13:39
Krzysiek: dzieki Ci wielkie. jak czegoś nie bede wiedział to bede pisał na forum. jeszcze raz dzieki
11 gru 13:42
Godzio: ok
11 gru 13:44
Godzio:
a można to jeszczeładniej zapisać:
| | 1 | |
ex(sinxcosx + cos2x − sin2x) = ex( |
| * 2sinxcosx + cos2x) = |
| | 2 | |
11 gru 13:46