ciąg arytmetyczny
daniel: Oblicz sumę siedmiu początkowych wyrazów ciagu arytmetycznego, w którym a2=5, a4=−1
11 gru 10:25
slawi: an+1=an +r
5=a3 − r
−1 = a3 +r
dodając te równania do siebie mamy
6 = − 2 r
r = −3
zatem a1= 8
a2 = 5
a3= 2
a4=−1
a5 = −4
a6= −7
a7 = −10
Podstawiając do wzoru na sume
Sn=a1+an2*n
Sn=8+(−10)2*7
Sn=−7
11 gru 10:37
Eta:
a
k−a
m= ( k−m)*r
a
4−a
2= 2r => 2r= −6 =>
r= −3
a
1= a
2−r =>
a1=8
a
7= a
1+6r= ..........
a7= −10
| | a1+a7 | |
S7= |
| *7=................ |
| | 2 | |
11 gru 13:42