oblicz
pufi: W szeregowym obwodzie zamkniętym znajduje się źródło energii elektrycznej o oporze wewnętrznym
1 Ω i opornik o oporze 19 Ω. Prąd ma natężenie 1 A. Gdy opornik usunięto z obwodu, a zaciski
źródła połączono przewodem (zwarto), popłynął prąd zwarcia. Oblicz natężenie prądu zwarcia i
siłę elektromotoryczną źródła.
11 gru 00:10
Gustlik: Gdy zewrzemy zaciski źródła napięcia, np. baterii, to jedynym oporem w obwodzie będzie opór
wewnętrzny ogniwa. Zgodnie z prawem Ohma prad zwarcia obliczymy ze wzoru:
| | E | |
Izw= |
| , gdzie E − siła elektromotoryczna (SEM) ogniwa, Rw − opór wewnętrzny.
|
| | Rw | |
Z prawa Ohma dla obwodu zamkniętego obliczymy SEM:
E=I*(R
w+R
odb)
E=1 A * (1+19) Ω
E=20 V
Teraz obliczymy natężenie prądu zwarciowego:
11 gru 01:37
pufi: Dziękuję
11 gru 11:20