Uklad rownan
Krotko: rozwiaz
(x+2)(y−1) = 40
Nie wiem jak usunąć mianownik y
10 gru 23:17
Jola:
Ponieważ y≠0 możesz obie strony pomnożyć przez y
10 gru 23:23
think: wyznacz dziedzinę , że y ≠ 0 i będzie można pomnożyć równanie przez y stronami
10 gru 23:23
think: ajj racja y ≠ 0 bo inaczej xy nie wyszłoby 40 gdyby y = 0
10 gru 23:27
Krotko: 2(y−4)(y+5)= 0
dla y= 5
x= 8
y=−4
x=−10
Dobrze jest całe zadanie zrobione?
10 gru 23:31
Jola:
Dobrze.
10 gru 23:37
Jola: Wyniki dobre
tylko równanie końcowe
2(y+4)(y−5)=0
10 gru 23:39
Eta:
Krótko ....... można było tak:
xy= 40
(x+2)(y−1) = xy => xy −x +2y −2= xy => x= 2y−2
zatem (2y−2)*y= 40 /:2
y
2 −2y−20=0 Δ= 81
√Δ=9
y= 5 v y= −4
to: x= 2*5−2 v x= 2*(−4)−2
x= 8 v x= −10
10 gru 23:59
Eta:
W/g mnie to jest ........... " baaardzo krótko"
11 gru 00:03