oblicz
pufi: Dwa przewody mają jednakowy opór. Pierwszy przewód wykonany jest z niklu. Stosunek ich długości
wynosi 3:4, a pól przekrojów 2:1 z jakiego wykonany jest drugi przewód
10 gru 23:15
pufi: z jakiego metalu wykonany jest drugi przewód
10 gru 23:30
slawi: l
1/l
2=3/4
S
1/S
2=2
ϱ
xl2S2=ϱ
l1S1
ϱ
x=ϱ
l1l2S2S1
ϱ
x=6,99*10
−8Ωm*
34*
12=2,62*10
−8Ωm
10 gru 23:30
slawi: coś nie pasują mi te wielkości oporu właściwego zaraz sprawdzę w tablicach bo chyba Wikipedia
kłamie
10 gru 23:42
pufi: czyli przewód moze być wykonany z aluminium
10 gru 23:49
slawi: przytych danych to najbliżej do aluminium
10 gru 23:50
pufi: a skąd się wzięło 6,99*10−8Ωm
10 gru 23:53
slawi: to jest opór właściwy niklu z tablic
10 gru 23:55
pufi: dziękuję
10 gru 23:55
slawi: no chyba, że ta wartość jest inna, taka była na wikipedii
10 gru 23:55