Pytanie
Zuzka : czy ja mogę się tutaj spytać o coś z fizyki

10 gru 22:16
slawi: tak
10 gru 22:19
Zuzka :

Siły wzajemnego oddziaływania dwóch ciał przedstawia rysunek
czy to będzie A
10 gru 22:30
danny: Nie, to D
10 gru 22:31
Zuzka : Na ciało o masie 20 kg działają dwie siły o przeciwnych zwrotach 500N i 1 N . Oblicz
przyspieszenie , z jakim porusza się to ciało . Przedstaw obliczenia .
m=20kg
F₁=500N
F₂=1000N
a= F/m
Nie rozumiem tego
10 gru 22:33
slawi: siły wzajemnego oddziaływania ale jakiego grawitacyjnego czy elektrostatycznego?
10 gru 22:34
Zuzka : dziękuje

tak myślałam inna osoba mi podpowiadała a

Możesz zerknąć jeszcze na to zadanko i jeszcze jedno
10 gru 22:35
Zuzka : nic więcej nie mam

dlatego te zadanie dziwne
10 gru 22:36
slawi: F to siła wypadkowa W jej miejsce we wzorze podstawiamy różnicę F2 − F1 i obliczany
10 gru 22:36
slawi: jeśli jest to oddziaływanie grawitacyjne a raczej na takie wygląda przy tych rysunkach więc odp
D jest poprawna
10 gru 22:37
slawi: a= F2−F1m
a= 1000N−500N20kg=25m/s2
No chyba że ta siła jest nie 1000N tylko 1 to będzie nieco inaczej
10 gru 22:40
Zuzka :

ciało porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym . który z rysunków poprawnie przedstawia
siły działające na to ciało ?
czy to C
10 gru 22:43
Zuzka :

tak wygląda A
10 gru 22:45
slawi: siły muszą się równoważyć zgodnie z I zasadą dynamiki więc długości wektorów działające w
pionie i poziomie muszą być takie same lecz przeciwnie skierowane zwroty
10 gru 22:49
slawi: tak C. Nie widzę w a gdzie są zaczepione siły poziome
10 gru 22:51
slawi: a w b nie ma strzałki po lewej stronnie?
10 gru 22:52
Zuzka : jest strzałka
10 gru 22:56
Zuzka : Slawi tam w tym zadanku to w treści jest 1 N to co ja pod spodem napisałam tym się nie sugeruj
to moje bazgroły
10 gru 22:57
slawi: | | 500−1 | | 499 | |
więc będzie a= |
| = |
| =24,95m/s2 |
| | 20 | | 20 | |
10 gru 23:03
slawi: jeżeli w b jest strzałka to siły są tej samej długości i też jest to odp poprawna
10 gru 23:04
slawi: a gdzie w a jest punkt zaczepiebia sił?narysuj jeszcze raz rys z wyraxną kropka w punkcie
zaczepienia sił
10 gru 23:05
Zuzka : A i jeszcze mam pytanie :
jeżeli ciało porusza się ruchem jednostajnym to działają na nie siły ........ i tu nie wiem co
ciężkości

Wiem wiem przeginam

ale to już ostatnie moje pytanie
10 gru 23:09
Zuzka : Tam gdzie są kropki to są tylko a tam gdzie nie ma to nie ma ich na rysunku
10 gru 23:10
slawi: ok nie ma problemu
jeżeli ciało porusza się ruchem jednostajnym to działają na nie siły równoważące się lub nie
działają żadne siły (treść I zasady dynamiki Newtona)
10 gru 23:12
slawi: jeżli w a byłaby kropka na środku poziomych wektorów to odp też byłaby poprawna
10 gru 23:14
Zuzka :
10 gru 23:15
Zuzka : teraz jest idealnie jak na kartce mam
10 gru 23:16
slawi: to tak jak pisałem wyżej
10 gru 23:24
Zuzka : Dziękuje Ci bardzo mocno mogę iść spokojnie spać

dobranoc
10 gru 23:25