prosze o pomoc
aaaa: (ctg2α +1)− sin2α=1
10 gru 21:21
jopex: i co z tym?
10 gru 21:23
aaaa: L=P
10 gru 21:24
jopex: to to samo co cos2(x) + ctg2(x)=1
10 gru 21:24
aaaa: i co to daje?
10 gru 21:26
jopex: to, że L=P
to jest tzw. jedynka trygonometryczna
10 gru 21:27
jopex: nie, to nie to, sorry

zmęczenie daje się we znaki
10 gru 21:28
aaaa: no właśnie jedynka z tego nie wychodzi raczej

spoko
10 gru 21:28
jopex: powiem Ci, że ciekawe to jest...

po opuszczeniu nawiasu mamy ten cos
2x + ctg
2x i
zastanawiam się co z tym
10 gru 21:40
slawi: po wyliczeniach wychodzi że równość nie jest prawdziwa. Nie zawsze w tego typu zadaniach L =P
10 gru 21:48
jopex: Tylko, że zazwyczaj w tego typu zadaniach mamy podane "wykaż, że" lub "sprawdź" a tej opcji
autor wątku nie podał
10 gru 21:50
atex: | | π | |
podstaw sobie za x= |
| i oblicz |
| | 2 | |
wyjdzie ci że 0=1 co jest nieprawdą więc to równanie nie jest równaniem tożsamościowym
10 gru 22:00