?jak wyliczyc H duze?

| a2√3 | ||
Pole podstawy = | ||
| 4 |
| a2√3 | ||
Pole powierzchni bocznej = | ||
| 2 |
| 1 | ||
Odcinek zaznaczony na zielono stanowi | wysokości w trójkącie równobocznym (co prawda na | |
| 3 |
)
| 1 | a√3 | a√3 | ||||
− | * | = | ||||
| 3 | 2 | 6 |
| a√3 | ||
Obliczyłaś wysokość ściany bocznej − | ||
| 3 |
| a√3 | a√3 | |||
H2 + ( | )2 = ( | )2 | ||
| 6 | 3 |
| a2 | a2 | |||
H2 + | = | |||
| 12 | 3 |
| a2 | ||
H2 = | ||
| 4 |
| a | ||
H = | ||
| 2 |

! JUZ WSZYTSKO ROZUMIEM
!
bo to ze jest 1/3 h to tez wbrew pozorom wiedzialam
dlaczego jest
a√33?
Pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól trójkątów, stanowiących ściany boczne. Są 3 takie
trójkąty.
| 1 | ||
Ich pole wyliczymy ze standardowego wzoru na pole trójąta − | * a * h, gdzie h − wysokość | |
| 2 |
| 1 | a2√3 | |||
3 * | * a * h = | |||
| 2 | 2 |
| 3 | a2√3 | ||
a * h = | |||
| 2 | 2 |
| a2√3 | 2 | |||
h = | * | a | ||
| 2 | 3 |
| a√3 | ||
h = | ||
| 3 |
tyle razy to liczylam i
za kazdym razem bez tej 3
Przepraszam za zamieszanie
Dziękuję serdecznie jeszcze raz