geo
Fela:D: Prosze o ..WSKAZÓWKI DO ZADANIA

oblicz dlugosc krawedzi podstawy prawidlowego ostroslupa
czworokatnego wiedzac ze dlugosc jego krawedzi bocznej wynosi 5 i pole pwoierzchni calkowietej
wynosi 16
10 gru 20:46
sushi_ gg6397228:
to bylo dwa dni temu, poszukaj na forum
10 gru 22:41
Fela:D: nie moge znalezc

chyba ze byla zupelnie inna tresc
11 gru 10:53
Paweł:

krawedzie podstawy maja takie same dlugosci bo ma podstawe kwadratu

P=a*h*4 +a*a
h=krawędź kwadrat − a kwadrat
czyli podstawiamy i
16=a*(5−a)*4 + a*a
11 gru 11:33
Fela:D: a na jakiej podstawie H jest takie samo jak a?

Przeciez to nie szescian

?
nie rozumiem dlaczego takie same.. wytlumaczysz mi prosze
11 gru 12:23
a:

a − długość krawędzi podstawy (szukana)
h − wysokość ściany bocznej
Z tw. Pitagorasa wyznaczmy h w zależności od parametru a:
Na pole powierzchni całkowitej składa się pole podstawy − kwadratu o boku a oraz pole
powierzchni bocznej − suma pól 4. trójkątów równoramiennych. Ich pola obliczmy ze
| | 1 | |
standardowego wzoru na pole trójkąta: |
| * a * h |
| | 2 | |
| | 1 | | √100 − a2 | |
a2 + 4 * |
| * a * |
| = 16 |
| | 2 | | 2 | |
a *
√100 − a2 = 16 − a
2 − podnosimy do kwadratu
100a
2 − a
4 = 256 − 32a
2 + a
4
a
4 − 66a
2 + 128 = 0
Podstawiamy w miejsce a
2 − t i t ≥0
t
2 − 66t + 128 = 0
Δ = 3844
√Δ = 62
t
1 = 64
t
2 = −2 − odrzucamy
Zatem : a
2 = 64 ⇔ a = 8 [cm]
11 gru 12:57
11 gru 13:01
a: Wykryłem błąd

Wynik byłby bez sensu, bo gdyby długość krawędzi podstawy wynosiła 8, to samo pole podstawy
miałoby 64 cm
2
W równaniu kwadratowym:
t
2 =
2
a
2 = 2
a =
√2 [cm] i to już jest chyba prawidłowa odpowiedź
11 gru 13:06
Fela:D: Tak faktycznie

Dziekuje
11 gru 16:17
GearTM: Mógłby ktoś podać, jak wytłumaczyć, że wolno nam podnieść do kwadratu, gdy prawa strona
rownania (a√100−a2=16−a2) ma element ujemny "−a2"?
13 lut 09:30
I'm back:
Ponieważ wiemy że a < 4
Pole powierzchni całkowitej zawiera w sobie pole podstawy. Pole podstawy rowne jest a2, więc a
< 4.
Mozemy bez problemu podnosić do kwadratu
13 lut 10:02
GearTM: @I'm back−−> Dzięki wielkie!
13 lut 12:03