Sześciokąt foremny = sześć trójkątów równobocznych
|AB| = x + x = 2x, czyli jest podwojoną długością krawędzi podstawy
Z funkcji trygonometrycznych:
| |AB| | |
= cosα | |
| d |
| dcosα | ||
Długość krawędzi podstawy − | ||
| 2 |
| H | |
= sinα | |
| d |
|
| ||||||||||||||||||
Ppodstawy = 6 * | = 6 * | ||||||||||||||||||
| 4 | 4 |
| d2cos2α√3 | ||
= 6 * | ||
| 16 |
| 3d2cos2α√3 | 3d3sinαcos2α√3 | |||
Objętość = | * dsinα = | |||
| 8 | 8 |
| dcosα | ||
Pole powierzchni bocznej = 6 * ( | * dsinα) = 3d2sinαcosα | |
| 2 |