Trójkąt
Maturzysta : Boki trójkąta ABC mają długość 5,12 i 15. Wyznacz długośc części dwusiecznej średniego kąta
trójkąta zawartej w tym trójkącie.
10 gru 19:56
Eta:

ΔABC jest rozwartokątny
bo
5
2+12
2 < 15
2 , to α€ ( 90
o, 180
o)
z tw. o dwusiecznej mamy:
to; y= 3x => x= 3 y= 9 , bo x+y= 12
z tw. cosinusów w Δ ABC wyznacz cosβ =..... =
4345
następnie też z tw. cosinusów w ΔDBC
wyznacz ICD|
2= 15
2+9
2 −2*15*9*cosβ
podstaw dane i podaj
|CD|=......... =
4√3
10 gru 20:45
Maturzysta : no tak wszystko jasne dziękuje bardzo
10 gru 20:56
Eta:
10 gru 21:03
natka: jak tutaj obliczyliście ICDI= ? nie mam zielonego pojęcia jak wam to wyszło
11 kwi 14:24