fizyka
snake: Witam zadanie nie z matematyki lecz fizyki ale może ktoś się zna"
Mam przeprowadzić rachunek jednostek
h=A*e={J*s} h to stała plancka
W=−B*e={J} W to praca wyjścia
gdzie A i B to wspolczynniki
e = 1,602 . 10 –19 C
10 gru 18:29
snake: prosze o pomoc
10 gru 18:48
Edek: wyjaśnij konkretniej o co Ci chodzi, bo szczerze sam nie za bardzo rozumiem
10 gru 19:10
snake: chodzi mi o przeprowadzenie rachunku jednostek czyli jak ootryzmalismy naprzyklad z stalej
plancka jednostke {J*s}
10 gru 19:23
Edek: h=[eV*s]
e=1,602176487(40)*10
−19 C
| | J | |
eV*s = e*V *s= 1,602176487(40)*10−19 C * |
| * s = 1,602176487(40)*10−19 J*s |
| | C | |
wszystko masz na wikipedi tylko trzeba poszperać
10 gru 19:28
snake: tylko właśnie o to chodzi że ja robiłem doświadczenie i wydaje mi się że musze to przeprowadzić
na podstawie tamtego wzoru, a dla stałej plancka?
10 gru 19:30
snake: dla pracy wyjscia raczej
10 gru 19:37
Edek: no to tak:
h=A*e
,czyli
w jednostkach:
eVs=A*e
Vs=A
,czyli A jest w V*s
spróbuj to samo z B
10 gru 19:39
snake: juz wiem wielkie dzieki Edek
10 gru 19:39