roskład
Pan Pikuś: rozłóż wyrażenie na czynniki
proszę o podanie co jak i dlaczego, gdyż rozkładu wogóle niekumam
4x2 − 1
10 gru 18:23
Eta:
nie ma co "kumać"

ze wzoru
a
2−b
2= (a−b)(a+b)
4x
2−1= ( 2x)
2 − 1
2= ( 2x−1)(2x+1)
10 gru 18:35
Pan Pikuś: a takie coś
9 − 2x2
10 gru 18:58
Pan Pikuś: mnie wyszło (3 + √2x)(3 − √2x)
10 gru 18:59
Tragos: dobrze
10 gru 19:00
Pan Pikuś: ale z tym to mam problem
x3 − 2x2 + x − 2
10 gru 19:39
10 gru 19:40
Eta:
Powinno pomóc
10 gru 19:41
Pan Pikuś: x3 − 2x2 + x − 2
X2(x−2) − ( −x + 2 )
i sie tutaj zatrzymuje
10 gru 19:44
KM: Starczy tak:
x2(x−2)+1(x−2)
I potem masz (x2+1)(x−2)
10 gru 19:48
Pan Pikuś: mam jeszcze jedno
a2 + b2 − c2 − 2ab
10 gru 19:59
Pan Pikuś: a to naprawde ostatnie
a4 + b4
10 gru 20:02
Grześ: (a2−2ab+b2)−c2=(a−b)2−c2=........
a4+b4=a4+2a2b2+b4−2a2b2=(a2−b2)2−2a2b2=...........
10 gru 20:07
Pan Pikuś: ale (a2−2ab+b2) jest hyba równe (a + b)2 a nie a2 + b2
10 gru 22:43