prosze o pomoc!!
Ja: napisac macierz podanego przekaształcenia liniowego w bazach standardowych rozwazanej
przestrzeni liniowej:
L:R2 −> R3 , L(x,y)=( 4x+3y, x−2y, 3x+5y)
10 gru 17:49
Jack:
B1={(0,1),(1,0)}
B2={(0,0,1),(0,1,0),(1,0,0)}
L(x,y)=( 4x+3y, x−2y, 3x+5y)
Szukam wartości przekształcenia L na wektorach bazowych B1
L((0,1))=(3,−2,5)
L((1,0))=(4,1,3)
Teraz znajduję ich współrzędne w bazie B2
(3,−2,5)=3*(1,0,0)−2*(0,1,0)+5*(0,0,1)
(4,1,3) =4*(1,0,0)+1*(0,1,0)+3*(0,0,1)
Stąd macierz L przekształcenia wygląda tak:
A= 3 4
−2 1
5 3
10 gru 18:05
10 gru 18:06