Fizyka
Sylwia: W szybkobieżnej windzie umieszczono wagę sprężynową, na której zawieszono ciężarek o masie
m=500g. Porównaj wskazanie wagi w poruszającej się windzie ze wskazaniem wagi w spoczynku,
gdy:
| | m | |
a) winda jedzie ruchem jednostajnym na dół z prędkością o wartości v=3 |
| |
| | s | |
| | m | |
b) winda jedzie ruchem jednostajnie przyspieszonym do góry z przyspieszeniem a=2 |
| |
| | s2 | |
Oblicz wartość siły działającej na ciężarek.
Jak mam się do tego zabrać? Od czego zacząć? Nie potrafię nawet zrobić rysunku...
10 gru 16:20
Sylwia: Dobra, już nie potrzebuje rozwiązania. Gdzie indziej było
10 gru 16:30
Gustlik: Wskazówki:
ad a) W windzie poruszającej się ruchem jednostajnym siła bezwładności = 0, na ciało działa
więc jedynie siła grawitacji − wskazanie wagi będzie takie samo, jakby winda była w
spoczynku,
ad b) W windzie poruszającej się ruchjem jednostajnie przyśpieszonym do góry na ciało działa
oprócz siły grawitacji siła bezwładności Fb=mciała*awindy, siła ta działa w dół, a więc
całkowita siła będzie równa Fg+Fb. Pamiętaj, że waga wskazuje masę, więc wskazanie musisz
przeliczyć z niutonów na kilogramy wg zasady: 1 kg masy odpowiada sile 9,81 N → dokończ.
11 gru 01:45