trygonometria: zad na wykaz.
wx99: Wiadomo,że x ∊ (π2, π), y∊(π, 3π2) oraz sinx=13, siny=−23.
Wykaż, że sin(x+y)< √2/3 (*<− pierwiastek z dwóch dzielony na 3). Proszę o pomoc.
10 gru 10:04
sushi_ gg6397228:
sin(x+y)=sin x* cos y + sin y * cos x
sinx= liczba wiec cos x wyliczysz z jedynki trygonometrycznej
10 gru 12:20
wx99: Dziękuje.
Wyliczylem i wyszlo mi 2(1 − 2√2)9 , jak to porównać z liczbą z zadania? Chodzi mi
dokładn iej o przekształcenia, żeby te liczby porównać.
10 gru 12:44
wx99: mogę po prostu ułożyć nierównośc taką?
2(1−2√2)9 >
√23 
Pomnozylem stronami przez 3 i wyszlo mi co mialo wyjsc, ale jeszcze niewiem czy to jest koniec
dowodu.
10 gru 12:53
wx99: Pomyliłem znaki− powinnno być "<" mniejsze od √23
10 gru 12:54
sushi_ gg6397228:
najpierw napisz jakie wyszly cos x, cos y
10 gru 12:56