pomocy
Pati: Doprowadź do najprostrzej postaci wyrażenia, ustal dziedzinę
| | x +1 | | x2 − 36 | |
a) |
| * |
| = |
| | x + 6 | | x2 − 5x − 6 | |
| | a | | 3a2 | |
b) ( |
| +1) : (1− |
| ) = |
| | a+1 | | 1−a2 | |
10 gru 01:06
aga116: x
2 − 36←wzor skroconego mnozenia
x
2 − 5x − 6←liczysz Δ i pierwiastki
nastepnie skracasz co mozesz, w kazdym razie ma byc wszystko na jednej kresce ulamkowej

a i wczesniej zrob zalozenia
b) podobnie
10 gru 01:37
Pati: nie mam coś dzisiaj głowy do tego
10 gru 10:32
Pati: Pomocy
10 gru 10:33
aga116: ale co tu jest trudnego?
potrafisz policzyc delte?
10 gru 10:34
Pati: Δ=49
pierwiastki: −1 i 6
10 gru 10:41
aga116: ok

i co teraz robisz?
10 gru 10:44
Pati: no właśnie nie wiem
10 gru 10:45
aga116: x2 − 5x − 6=(x+1)(x−6)
x2 − 36=...←ile to jest
10 gru 10:49
Pati: (x − 6) (x + 6)
10 gru 10:53
aga116: no brawo

i jak bedzie wygladala calosc?
10 gru 10:54
Pati: to się wszystko skróci i zostanie 1
10 gru 10:57
aga116: tak

a i jeszcze zalozenia? jaka bedzie dziedzina
10 gru 11:00
Pati: x≠ −6 x≠ 6

R/ {1}
10 gru 11:06
aga116: no ok, jeden blad

calosc bedzie wygladac tak: R\{−6,
−1,6}
10 gru 11:09
aga116: czyli x∊R\{−6,−1,6}
10 gru 11:09
Pati: wielkie dzięki
10 gru 11:10