Rownanie trygonometryczne
qwerty: Moze ktos pomoc?
sinx+sin(x+pi/2)=√2/2
9 gru 23:48
qwerty: No prosze nie wiem jak sie do tego zabrac w ogole jak sa dwie rozne niewiadome.
9 gru 23:53
qwerty: dzieki
10 gru 00:03
Godzio:
| √2 | | √2 | | 1 | |
| sinx + |
| cosx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Dalej sobie poradzisz ...
10 gru 00:04
Godzio:
Nie ma sprawy
10 gru 00:04
qwerty: Ale jak to sobie przekształciles ze Ci wyszlo cos po prawej stronie?
10 gru 00:06
Godzio:
jak podzieliłem sobie przez
√2 to otrzymałem:
| | π | | π | | √2 | |
cos |
| = sin |
| = |
| i skorzystałem ze wzoru: |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
sin(α+β) = sinαcosβ + sinβcosα
10 gru 00:08
qwerty: Nie mam pojecia jak Ty to wszystko zrobiles xD Robimy troche te trygonometrie ale nie wiem
jakiego Ty sposobou uzywasz.
10 gru 00:10
Godzio:
to poczekaj rozpisze Ci to na "chłopski rozum"
10 gru 00:11
qwerty: Ok wielke dzięki
10 gru 00:12
Godzio:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| sinx + |
| cosx = |
| |
| √2 | | √2 | | 2 | |
| √2 | | √2 | | 1 | |
| sinx + |
| cosx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
cos |
| sinx + sin |
| cosx = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
korzystając z tego wzoru powyżej składam wyrażenie do sinusa
Bardziej chyba się nie da, trzeba mieć pomysł i niektóre rzeczy zauważać
10 gru 00:13
Godzio:
Podam jeszcze jeden sposób może bardziej przyjazny
10 gru 00:13
Godzio:
korzystam ze wzoru na sumę sinusów:
| | α+β | | α−β | |
sinα + sinβ = 2sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
2sin(x + |
| )cos(− |
| ) = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
cos(− |
| ) = cos |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
| | π | | √2 | | √2 | |
2sin(x + |
| ) * |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | π | | √2 | |
sin(x + |
| ) * √2 = |
| |
| | 4 | | 2 | |
10 gru 00:16
qwerty: Dobra teraz czaje. Wlasnie o te wzory chodzilo bo mam tabelki z nimi obok zadania. Tylko ze na
lekcjczegos takiego nie robilismy

a mozesz mi powieedziec jeszcze co zrobic jak mamy
rownanie i w nim np cos6? Przeciez nie ma cosinusa dla 6.
10 gru 00:22
Godzio:
To musisz pokazać bo zapewne chodzi że to się też schowa do wzoru przynajmniej tak mi się
wydaje
10 gru 00:23
Godzio:
W sensie przykład musisz pokazać to będę mógł wytłumaczyć
10 gru 00:24
qwerty: np. cos2x−cos6=sin(x−3)
10 gru 00:24
Godzio:
cos2x − cos6 = sin(x − 3) ze wzoru na różnicę cosinusów
| | α+β | | α−β | |
cosα − cosβ = −2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
−2sin(x + 3)sin(x − 3) − sin(x − 3) = 0
sin(x − 3)(−2sin(x + 3) − 1) = 0
| | 1 | |
sin(x − 3) = 0 lub sin(x + 3) = − |
| |
| | 2 | |
10 gru 00:30
Godzio:
Ja już lecę także na ewentualne pytania odpowie ktoś inny ale ja ale dopiero jutro wieczorem
10 gru 00:31
qwerty: Korde. Przeciez ten wzor. Sorry ze zawracam glowe takim prostym przykladem.
10 gru 00:32